Aerosolu piesārņojuma un trokšņa līmeņa novērtējums bērnu rotaļu laukumos Rīgas centrā - Vītola, Ieva (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbā “Aerosolu piesārņojuma un trokšņa līmeņa novērtējums bērnu rotaļu laukumos Rīgas centrā” veikts piecu Rīgas centra bērnu laukumu cieto daļiņu gaisa piesārņojuma un trokšņa līmeņa izvērtējums 2019. gada pavasara periodā laika posmā no marta līdz maijam. Pētījuma ietvaros veikti mērījumi ar lāzera optisko daļiņu skaitītāju un trokšņa līmeņa mērierīci. Iegūtie rezultāti liecina, ka ar minētajiem aspektiem saistītā vides kvalitāte Rīgas bērnu laukumos ir apmierinoša, būtu jāstrādā ar trokšņa līmeņa samazināšanu. Atslēgas vārdi: bērnu laukumi, aerosolu gaisa piesārņojums, trokšņa līmenis.

In the bachelor’s thesis “Atmospheric aerosol pollution and noise pollution assessment in children`s playgrounds in Riga city Center” an estimate of particulate matter pollution and noise level in five Riga Centrs neighbourhood playgrounds has been measured. Assessment took place in spring season 2019 from March to May. Laser-optical particle counter and sound level meter were used for measuring. Results suggest that environmental quality linked to particulate matter pollution is adequate although further work on reducing especially noise levels should be done. Key words: playgrounds, particulate matter pollution, noise levels.
Atmospheric aerosol pollution and noise pollution assessment in children`s playgrounds in Riga city Center
Keywords: Vides zinātne; bērnu laukumi; trokšņa līmenis; aerosolu gaisa piesārņojums; playgrounds; particulate matter pollution