Kultūrvēsturisko objektu piesārņojošās sēnes un biodegradācijas risks - Čerņevska, Dace (Latvijas Universitāte, 2016)
Tekstīliju kvalitāti ievērojami samazina tajā esošie mikroorganismi, izraisot degradācijas procesus materiāla šķiedrām. Šī pētījuma mērķis bija atrast sēnes, kuras kontaminējušas dažādus tekstīliju materiālus Latvijas Kara muzejā, un noteikt to ģintis. Pētījuma paraugi tika ievākti no 38 tekstilmateriālu izstrādājumiem, kuri atradās dažādās Kara muzeja telpā. Paraugi tika sēti uz agarizētām iesala ekstrakta barotnēm un uzglabāti istabas temperatūrā 10-12 dienas, lai izveidotos sēņu kolonijas, kuras tiktu pēc tam identificētas pēc morfoloģiskām pazīmēm. No materiālu veidiem, visvairāk sēņu ģintis tika konstatētas kokvilnā, bet no muzeja telpām – pagraba krātuvē. Kopā tika identificētas 11 sēņu ģintis, no kurām Penicillium un Mucor ģints sēnes bija sastopamas uz lielāko daļu pētīto materiālu.

The quality of textile is significantly reduced by existing microorganisms, causing degradation of the processes that are affecting material fibers. The aim of this research was to find fungi, that have contaminated a variety of textile materials in the Latvian War Museum, and to determine their genera. The study samples were collected from 38 textile products, which were located in various rooms of the Latvian War Museum. The samples were sown on agarose malt extract culture medium and stored at a room temperature for 10-12 days, to form fungal colonies, which later would be identified by morphological characteristics. From all given materials, the most fungal genera were found in cotton, but from the space in the museum – in the basement storage. In total 11 fungi genera were identified, from which Penicillium and Mucor genus of fungi were found in the majority of the studied material.
Historical object polluting fungi and risk of biodegradation
Keywords: Bioloģija; tekstīlijas; kokvilna; sēnes; Penicillium; Mucor