Kriminālsoda- piespiedu darbs- izpildes organizēšanas prakses analīze un ieteikumu izstrāde tās uzlabošanai - Lukinskis, Severīns (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba temats „Kriminālsoda – piespiedu darbs – izpildes organizēšanas prakses analīze un ieteikumu izstrāde tās uzlabošanai”. Darba mērķis - noskaidrot sabiedrībā pastāvošos viedokļus par piespiedu darba efektivitāti, salīdzinot ar citiem kriminālsodu veidiem, pētīt, analizēt statistikas datus un piespiedu darba piemērošanas praksi. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti šādi uzdevumi: •analizēt juridisko literatūru, kas saistīta ar piespiedu darbu; •noskaidrot piespiedu darba jēdzienu, piemērošanas un izpildes kārtību; •pētīt piespiedu darba pozitīvas puses un iespējamās problēmas; •noskaidrot galvenos priekšstatus par piespiedu darba un citu kriminālsodu veidu ietekmi uz likumpārkāpēja iespēju koriģēt savu uzvedību un iekļauties sabiedrībā. Darbā ir 5 nodaļas un 11 apakšnodaļas. Pirmajā nodaļā autors analizē piespiedu darba vēsturisko nozīmi, apskata tā reglamentējošos juridiskos aktus. Otrajā nodaļā tiek skaidrots jēdziens „piespiedu darbs”. Trešajā nodaļā tiek apskatīta un analizēta piespiedu darba organizēšana. Ceturtajā nodaļā autors apskata piespiedu darbu un prevencijas pasākumu īstenošanai paredzētās tiesiskās bāzes pieredzi citās Eiropas valstīs. Piektajā nodaļā autors analizē un apkopo ar anketēšanas metodi iegūtos datus. Darba nobeigumā tiek izdarīti secinājumi un sniegti priekšlikumi Valsts probācijas dienesta darbības uzlabošanai un problēmu novēršanai. Darba apjoms ir 73 lappuses. Iegūto rezultātu pārskatāmībai izmantoti 13 attēli. Darba izstrādei izmantoti 74 informācijas resursi un literatūras avoti.

The topic of Master work is – criminal punishment – forced labour - performance management practices analysis and development recomendations for work improving. As the objective, author of the Work set – to get society’s view to compare efficiency of forced labour with other criminal ways of punishent, to analyze statistic data got in questionaire. To reach the aim, author set out the tasks: -Explore and analyze literature related to forced labour; -Find out the concept of forced labaur; -To explore the positive sides pof forced labour and potentials problems; -Find out different assumptions about the criminal nature of the effects on the ability to atjust their behaviour and integrate into society. There are 5 ain parts in the Work and 11 subdivisons. In the first Chapter, author analyzed forced labour, their historical importnace of the legal instruments and governing them, In the Second Chapter, author explained the concept of forced labour. In the thirdt part, there was discussed and analyzed forced labour organisation. In the the fourth Chapter, author analysed mentioned before forced labour experience of foreign countries. The fifth Chapter, author analysed and summarized in questionnairrie got data. At the end of Work, for improving the operation of the State Probation Departent, there were made conclusions and proposals by the author. The amount of the Work are 73 pages. For transparency of the results there were used 13 pictures as well as 74 sources of information and literature.
Criminal punishment- forced labour- performance management practices analysis and development recomendations for work improving
Keywords: Juridiskā zinātne; piespiedu darbs; piespiedu darba organizēšanas; piespiedu darba izpilde; Probācijas dienests; piespiedu darba piemērošana