Atbalsta rīks čaulu programmu izpētei - Kurme, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2017)
Čaulu programma ir lineāri algebrisks skaitļošanas modelis. Šis modelis tiek izmantots kvantu skaitļošanas algoritmu izstrādāšanā. Lai atvieglotu čaulu programmu pētīšanu, par darba mērķi tika izvirzīta programmatūras izstrādāšana, kas atbalsta darbu ar čaulu programmām grafiskajā vidē. Darba galvenie uzdevumi ir izstrādājamās programmatūras aprakstīšana, un sekojošu funkciju nodrošināšana: čaulu programmas ievadīšana un rediģēšana, liecības izmēra, sarežģītības un pilnās sarežģītības noteikšana, funkcijas f_P vērtības noteikšana. Darba rezultātā tika izveidota lietotne, kas atbalsta augstāk minētās funkcijas un vairākas sekundārās funkcijas, kā arī dokumentācija, kurā aprakstītas programmatūras prasības, projektējums, testēšana un pirmkods. Programma tika veidota MATLAB programmēšanas valodā.

Span program is a linear-algebraic model of computation. This model is used for developing quantum algorithms. The purpose of the paper is to facilitate studying of span programs by developing an application with a graphical user interface. Main tasks of this paper are to write a description of the system to be developed as well as to provide the fallowing functionality – enter and edit a span program, determine the witness size, complexity and full complexity, find the value of function f_P. This paper results in an application that supports the functions mentioned above and several secondary functions as well as documentation, which describes software requirements, design, testing and source code. The program is written in MATLAB programming language.
Support tool for span program research
Keywords: Datorzinātne; čaulu programma; Būla funkcijas; liecība; funkcija fp