Valsts atbalsts subsidētās elektroenerģijas ražošanai un tā loma enerģētikas nozares attīstībā - Bērziņš, Andis (Latvijas Universitāte, 2019)
Straujie izaugsmes tempi pasaules ekonomikā ietekmē pasaules enerģētikas tirgu. Aktuāli kļūst divi enerģētikas pamatjautājumi – enerģētiskā atkarība un klimata pārmaiņas. Valstu valdības ar vien vairāk uzmanību pievērš atjaunojamiem energoresursiem jeb tā dēvētajai zaļajai enerģētikai. Eiropas Savienības dalībvalstis ir noteikušas savus individuālos mērķus atjaunojamo energoresursu izmantošanā, kuri atšķiras gan līdz šim izmantoto tehnoloģiju, gan valsts radīto atbalsta instrumentu efektivitātē. Maģistra darba mērķis ir analizēt Latvijas subsidētās elektroenerģijas ražošanas atbalsta sistēmas efektivitāti un izstrādāt priekšlikumus lietderīgākai atbalsta sistēmas radīšanai, lai veicinātu tautsaimniecības attīstību. Darbs sastāv no trīs nodaļām un astoņām apakšnodaļām. Pirmajā nodaļā autors aplūkos valsts atbalsta lomu uzņēmējdarbības veicināšanā. Otrajā nodaļā autors analizēs subsidētās elektroenerģijas kā valsts atbalsta formas lomu Enerģētikas nozares attīstībā. Trešās nodaļas ietvaros autors izvērtēs subsidētās elektroenerģijas atbalsta sistēmu Eiropas Savienības dalībvalstīs un Latvijā. Maģistra Darba pamatdaļā ietvertas 7 tabulas un 14 attēli, kā arī pievienoti 3 pielikumi un tas sastāv no 88 lapām. Atslēgvārdi: Valsts atbalsts, Subsidētā elektroenerģija, Atjaunojamie energoresursi, Obligātais iepirkums.

The rapid growth of the world economy has large impact on the world energy market. Nowadays the world is focusing on two key energy issues – energy dependence and climate change. The member states of the European Union have set their own individual targets for the use of renewable energy sources, which differ both in the efficiency of the technologies used so far and in the effectiveness of the national support instruments.The aim of the Master's thesis is to analyze the effectiveness of the subsidized electricity production system in Latvia and to develop proposals for a more efficient support system to promote economic development. Thesis consist of three chapters and eight sub-chapters. In the first chapter, the author has investigated the role of the State in promoting entrepreneurship. In the second chapter, the author has analyzed the role of the system of electricity generation from renewable energy sources in the development of the energy sector. Within the framework of the third chapter, the author has evaluated the support system of electricity production from renewable energy sources in the member states of the European Union and Latvia. In the Master thesis there are 7 tables and 14 pictures included, as well as there are 3 attachments added and the whole thesis consists of 90 pages. Keywords: State aid, Subsidized electricity, Renewable energy resources, Mandatory procurement.
State aid for the production of subsidised electricity and its role in the development of the energy sector
Keywords: Vadībzinātne; Valsts atbalsts; Subsidētā elektroenerģija; Atjaunojamie energoresursi; Obligātais iepirkums