Autologu mezenhimālo cilmes šūnu drošuma pārbaude - Bērziņš, Uldis (Latvijas Universitāte, 2018)
Šis darbs parādīja, ka no cilvēka un suņa taukaudiem iegūtas cilmes šūnas (ASC) ir līdzīgas pēc morfoloģijas, virsmas marķieru ekspresijas, diferenciācijas potenciāla adipocītos, osteocītos, hondrocītos un imunomodulatīvajām spējām. Tās atbilst minimālajiem mezenhimālo cilmes šūnu definēšanas kritērijiem. Ilgstoša cilvēka ASC in vitro pavairošana izraisīja šūnu novecošanos, ko pierādīja izmaiņas šūnu izskatā, populācijas dubultošanās laika un ar senescenci asociētās β-galaktozidāzes ekspresijas pieaugums, kā arī klonogenitātes un diferenciācijas spējas samazināšanās. Cilvēka ASC kultūrās tika atklātas divas šūnu subpopulācijas ar atšķirīgu relatīvo telomēru garumu un šūnu lielumu. Drošuma pārbaude in vivo suņa modelī pēc divkāršas intravenozas suņa ASC ievadīšanas neradīja būtiskas blaknes un neizraisīja ļaundabīgu audzēju veidošanos. Atslēgas vārdi: mezenhimālās cilmes šūnas, imunosupresija, senescence, šūnu drošums, jaunieviestās terapijas zāles

This study showed that human and canine adipose-derived stem cells (ASC) are similar regarding their morphology, expression of surface markers, differentiation potential into adipocytes, osteocytes, chondrocytes, and immunosuppressive abilities. They conform to the minimal criteria for defining mesenchymal stem cells. Long-term in vitro propagation of human ASC caused cell aging, confirmed by the alterations in cell appearance, increase in population doubling time and senescence-associated β-galactosidase expression, and decline in clonogenicity and differentiation potential. Human ASC cultures contained two cell subpopulations with different relative telomere length and cell size. In vivo safety test in a canine model after double intravenous administration of canine ASC did not cause significant side effects or induce tumor formation. Keywords: mesenchymal stem cells, immunosuppression, senescence, cell safety, advanced therapy medicinal products
Promocijas darbs
Keywords: Bioloģija; Molekulārā bioloģija; Molecular biology; mezenhimālās cilmes šūnas; imunosupresija; senescence; šūnu drošums; jaunieviestās terapijas zāles