Bērnu fiziskās attīstības veicināšana, izmantojot kustību rotaļas pirmsskolas 2. posmā - Kovaļenko, Aļina (Latvijas Universitāte, 2022)
Kustība un fiziskās aktivitātes tiek atzītas par organisma nepieciešamību, par atslēgu uz veselību, jo tās pozitīvi ietekmē bērna galvas smadzeņu un nervu darbību, elpošanu, asinsriti un vielmaiņu, uzlabo noskaņojumu, ļauj atbrīvoties no negatīvām emocijām u.tml. Tā kā pirmsskolas vecumposms tiek atzīts par vienu no nozīmīgākajiem periodiem cilvēka dzīvē (šajā laikā veidojās personības “skelets” – spējas, redzējums uz dzīvi, notiek strauja, vispusīga personas attīstība), dažādu kustību un aktivitāšu veikšana ir jo īpaši nozīmīga. Darbā autore ieguva un analizēja informāciju par bērnu fiziskās attīstības veicināšanas nozīmi, izmantojot kustību rotaļas pirmsskolas vidējā vecumposmā, kā arī tika realizēts praktisks pētījums, lai noteiktu – vai un kā kustību rotaļas ietekmē bērnu fizisko attīstību.

Movement and physical activity are recognized as a necessity of the body, the key to health, because they have a positive effect on the child's brain and nerve function, breathing, blood circulation and metabolism, improve mood, allow to get rid of negative emotions, etc. As the pre-school age is recognized as one of the most important periods in a person's life (during this time the person's "skeleton" was formed - abilities, vision of life, rapid comprehensive personal development), the performance of various movements and activities is especially important. In the work, the author obtained and analyzed information about the importance of promoting children's physical development through the use of exercise games in the middle school age, and a practical study was conducted to determine whether and how movement play affects children's physical development.
Promoting children's physical development in pre-school stage 2 through movement games
Keywords: Pedagoģija; fiziskā; attīstība; kustību; rotaļas; 3-5 gadus veci bērbi