Sociālpedagoģiskā darbība bērnu likumpārkāpēju resocializācijā pirmstiesas periodā. - Vilcāne, Aina (Latvijas Universitāte, 2006)
Diplomdarbs „Sociālpedagoģiskā darbība bērnu likumpārkāpēju resocializācijā pirmstiesas periodā” veltīts sociāli nozīmīgai problēmai. Diplomdarbs satur 75 lappuses. Diplomdarbā ievietotas: 1 shēma, 2 tabulas, 13 diagrammas. Diplomdarba mērķis – modelēt sociālpedagoģisko darbību ar bērniem likumpārkāpējiem, kuri pirmstiesas periodā atrodas ieslodzījuma vietās. Darba teorētiskajā daļā, balstoties uz speciālo literatūru, informācijas avotiem un likumdošanas aktiem, veikta informācijas analīze par bērnu likumpārkāpēju resocializāciju ieslodzījuma vietās, apkopota ārzemju pieredze resocializācijas jautājumos, kā arī atklātas resocializācijas problēmas. Izanalizēti bērnu kriminalitātes cēloņi. Diplomdarba praktiskajā daļā izpētīti apcietināto pusaudžu sociālie riski un deficīti. Diplomdarbā ir izstrādāta sociālpedagoģiskā darbības programma darbam ar bērniem likumpārkāpējiem pirmstiesas periodā. Šī programma var tikt izmantota darbā ar bērniem likumpārkāpējiem, lai novērstu turpmāko likumpārkāpumu izdarīšanu. Darbā tika izmantotas šādas metodes: literatūras analīze, dokumentu analīze, statistikas analīze, intervēšana, apsekošana.

Diploma work „Social Pedagogical Work for Juveniles – offenders’ Resocialization on Remand” is devoted to socially important problem. Diploma work consists of 75 pages. 1 scheme, 2 tables and 13 diagrams are put in the work. The aim of diploma work is to model social pedagogical work for juvenile offenders on remand. The theoretical chapter of diploma work based on special literature, information recourses and legislative acts carries out the analyses of juvenile - offenders’ resocialization at prison places, batches the information of foreign experience in resocialization questions; the resocialization problems were detected. Juveniles’ criminality reasons are analyzed there. The practical chapter of diploma work makes research of arrested juveniles’ social risks and deficits. The social pedagogical program for work with juveniles on remand is worked out in diploma work. This program can be used for work with juvenile offenders in order to prevent further committing of crimes. The following methods of research are used in diploma work: literature analyze, documents analyze, statistics analyze, interviewing and inspection.
Social pedagogical work for resocialization of juvenile offenders during the pre-trial period.
Keywords: Sociālais pedagogs [fakultāte]