Spēka slodzes ietekme uz 14-15 gadus vecu futbolistu ātruma īpašībām - Ķere, Mareks (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darba autors Mareks Ķere. Kvalifikācijas darba tēma: spēka slodzes ietekme uz 14 - 15 gadus vecu futbolistu ātruma īpašībām. Mūsdienu futbols ir strauji attīstījies, un līdz ar to, augušas ir arī prasības pēc atlētiska un spēcīga futbola spēlētāja. Liela nozīme ir fiziskajai sagatavotībai, īpaši spēka īpašību attīstība. Spēka attīstīšanas treniņus speciālisti iesaka organizēt arī sezonas laikā spēļu starplaikos, taču vispār zināms, ka spēka slodze negatīvi ietekmē kustības ātruma rādītājus. Pētījuma aktualitāte: ir spēka slodze, tās ietekme uz ātruma īpašībām. Pētījuma mērķis: pētīt vai pusaudžu izpildītie sprinta skrējieni pēc spēka slodzes vingrinājumu kompleksa izpildes ietekmē ātruma īpašības. Atslēgvārdi: spēka slodze, ātruma īpašības, ātruma izturība, ātrspēks, 14 -15 gadus veci futbolisti. Kvalifikācijas darbā tiek izvirzīta hipotēze, ja 14 – 15 gadus veci futbolisti veiks 20 metru sprinta skrējienus tieši pēc spēka slodzes vingrinājumu izpildes, tas atstās ietekmi uz viņu ātruma īpašībām.

Mareks Ķere, author of the qualification work. Subject of qualifying work: Impact of force load on the speed characteristics of 14 to 15 year olds. Modern football has evolved rapidly, and consequently, demands for an athletic and powerful football player have also grown. Physical preparedness is important, particularly the development of strength characteristics. Force development training is also recommended by specialists during the season at game intervals, but it is generally known that force load has a negative impact on speed indicators. The study's spotlight: a load of strength, its effect on speed characteristics. The purpose of the study: explore whether teens' executed sprint runs after running a force load exercise complex affect speed characteristics. Keywords: power load, speed characteristics, speed endurance, speed force, 14 to 15-yearold footballers. A hypothesis is raised in the qualification job, if 14 to 15-year-olds make 20-meter sprint runs directly after the exercise of the force load, it will have an impact on their speed characteristics.
Impact of force load on speed characteristics of 14-15 year old footballers
Keywords: Sporta zinātne; spēka slodze; ātruma īpašības; ātruma izturība; ātrspēks