Projekts: Viesu namiņa SIA “Krasta Skati” izveide - Salnīte, Madara (Latvijas Universitāte, 2025)
Projekta ideja ir izveidot viesu namiņu SIA “KRASTA SKATI”, kas atradīsies Madonas novadā, gleznainā lauku apvidū ezera krastā, kur ikviens namiņa viesis varēs izbaudīt mierpilnu un netraucētu atpūtu, piedalīties dažādās izklaidējošās aktivitātēs, izzināt apkārtējo dabu un kopienu, kā arī baudīt elpu aizraujošus skatus, kas paveras visapkārt. Viesu namiņā paredzēts izmitināt līdz 5 personām un potenciāli namiņa viesi varētu būt ģimenes ar vai bez bērniem vai kāda neliela draugu grupa, kurai ir līdzīgas vērtības kā uzņēmuma īpašniekiem. Tieši sadarbība ar vietējiem uzņēmumiem un plašais papildus piedāvājumu klāsts atšķirs viesu namiņu no pārējiem tā konkurentiem. Pateicoties šiem unikālajiem sadarbības projektiem, viesi varēs iepazīt vietējo kopienu un savas brīvdienas pavadīt ar pievienoto vērtību. Kopumā tiks izveidotas 5 sadarbības – viesi varēs baudīt unikālu garšu un sajūtu ceļojumu. Svarīgi ir radīt sajūtu un pieredzi, taču tā kā uzņēmums būs tikko uzsācis savu darbību, svarīgi, ka šie papildus piedāvājumi radīs ienākumus uzņēmumam. Uzņēmumu SIA “KRASTA SKATI” dibinās 2 fiziskas personas, pamatkapitālā ieguldot 20 000 EUR, kā arī uzņēmums piesaistīs aizdevumu no fiziskas personas 5 000 EUR apmērā. Uzņēmuma pamatdarbība vērsta uz viesu izmitināšanu, kas attiecīgi norāda uz to, ka uzņēmums darbosies saskaņā ar NACE 2. red. klasifikatora koda I55 “Izmitināšana” apakškodu I55.2 “Izmitināšana viesu mājās un cita veida īslaicīgās apmešanās vietās”. Lai arī nozare nodarbina tikai nelielu daļu no valsts kopējā darbaspēka, tomēr tā sniedz būtisku pienesumu Latvijas ekonomikai. Nozare ir pakāpeniski atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas – ir pieaudzis apkalpoto personu skaits, nodokļu maksātāju skaits, kas darbojas nozarē, kā arī ienākumi un atalgojums nozarē strādājošajiem. Šobrīd tūristiem ir pieaugusi interese par ilgtspējīgu un dabai draudzīgu tūrismu. Balstoties uz izvirzītajiem pieņēmumiem, tika sastādīts finanšu plāns no 2025. gada līdz 2028. gadam. Lielākie ieņēmumi tiks gūti no pamatdarbības – viesu izmitināšanas, pienesumu dos arī pieejamie papildus piedāvājumi. Kopumā 2025. gadu un 2026. gadu uzņēmums noslēgs ar zaudējumiem, attiecīgi 9 845 EUR un 1 424 EUR apmērā. Nākamajos 2 gados uzņēmums gūs peļņu. Sākotnējie zaudējumi saistīti ar apjomīgajiem izdevumiem viesu namiņa un tā teritorijas labiekārtošanai, kā arī viesu namiņam sākotnēji nebūs liels pieprasījums (noslodze), jo tas tirgū ir pavisam jauns. Visgrūtāk uzņēmumam klāsies tieši rudens un ziemas periodā, kad tūristu plūsmas ir izteikti zemākas. No 2025. gada līdz 2028. gadam uzņēmumam ir pozitīvs naudas plūsmas beigu atlikums, kas nozīmē, ka finanšu līdzekļu ir vairāk nekā izdevumu. Ienākumu palielinājums tiks gūts, palielinot viesu namiņa noslogojumu.

The idea of the project is to create a guesthouse “KRASTA SKATI”, which will be located in Madona municipality, in a picturesque rural area on the shore of a lake. Every guest will be able to enjoy a peaceful and undisturbed rest, participate in various entertaining activities, explore the surrounding nature and community, as well as enjoy breathtaking views all around. The guesthouse is intended to accommodate up to five people and those potential guests of the guesthouse could be families with or without children or small groups of friends which have similar values as the owners of the company. Collaboration with local businesses and the wide range of additional offers will set the guesthouse apart from its competitors. By choosing cooperation offers, guests will have chance to get to know the local community and spend their holidays with added value. Five collaborative services will be created, allowing guests to go on a unique journey of tastes and sensations. Creating a memorable experience and atmosphere is essential, but since the business will be newly launched, additional offerings will be crucial part in generating revenue for the company. “KRASTA SKATI” will be founded by two people, with their paid-up share capital of 20 000 EUR and a loan of 5 000 EUR. The main activity of the company is focused on guest accommodation, which indicates that the company will operate in accordance with the NACE Revision 2 classification code I55 “Accommodation” subcode I55.2 “Accommodation in guesthouses and other temporary accommodation”. Although the industry employs only a small part of the country's total workforce, it makes a significant contribution to the Latvian economy. The industry has gradually recovered after the Covid-19 pandemic – the number of people served, the number of taxpayers operating in the industry, as well as income and remuneration of people working in the industry have increased. There is now a growing interest among tourists in sustainable and environmentally friendly tourism. Based on assumptions made, the company's financial plan from 2025 to 2028 was prepared. The highest revenue will be generated by the main activity being guest accommodation, additional available offers will also contribute to the revenue. Overall, years 2025 and 2026 for the company will end in losses, respectively 9 845 EUR and 1 424 EUR. In the next 2 years, the company will make a profit. The initial losses are related to the large expenses for the improvement of the guesthouse and its territory, as well as the guesthouse will not initially have a large demand (occupancy), since it is brand new on the market. The company will have the most difficult time in the autumn and winter periods, when tourist flow is significantly lower. From 2025 to 2028, the company has a positive cash flow balance, which means that there are more financial resources than expenses. The increase in income will be driven by a higher occupancy rate at the guesthouse.
Project: The establishment of a guest house Krasta skati Ltd
Keywords: Finanses un kredīts; viesu namiņš; izmitināšana; tūristi; atpūta; papildus pakalpojumi