Personības iezīmes, psiholoģiskā labklājība un emociju regulācija pirmsskolas izglītības skolotājām - Orlova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot Latvijas pirmsskolas skolotāju personības iezīmju, psiholoģiskās labklājības un emociju regulācijas stratēģiju saistības un kādas atšķīrības pastāv starp pirmskolas skolotāju personības iezīmēm, psiholoģisko labklājību, emociju regulācijas stratēģijām, darba ilgumu un vecumu. Datu iegūšanai tika izmantots 3 aptaujas: Latvijas Personības aptauja (LPA-v3) (V.Perepjolkina, V.Reņģe, 2013); Multidimensionālais psiholoģiskās labklājības modelis” (Scales of Psychological WellBeing, Ryff, 1989) Adaptēta Latvijas apstākļiem 2002.gadā (Voitkāne, Miezīte & Raščevska, 2002); Emociju regulēšanas aptauja (Emotion Regulation Questionnaire, Gross & John, 2004). Adaptējis Edmunds Vanags, 2017. Pētījumā piedalījās 53 Ltavijas pirmssolas skolotājas. Pētījuma rezultāti parāda, Latvijas pirmsskolas skolotājām visbūtiskākas saistības pastāv starp neirotismu un psiholoģiskās labklājības apakšskalām, kā arī starp atvērtību pieredzei un psiholoģiskās labklājības apakšskalām. Analizējot saistības starp personības iezīmēm, PWB un emociju regulācijas stratēģijām pirmskolas skolotāju izlasē bija konstatēta tikai viena statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp kognitīvu pārvērtēšanu un autonomiju. Šajā pētījumā nepastāv statistiski nozīmīgu atšķirību starp personības iezīmēm, psiholoģisko labklājību, emociju regulāciju, vecumu un darba ilgumu.

Tne goal of study is to explore personal traits, PWB (Psychological well-being) un emotion regulation of Latvian preschool teachers, the corelation between these variables as well as are there differences between preschool teachers personal traits, PWB, emotional regulation with age and years of experience. 3 questionaries were used to collect the data: Latvian personal questionary (LPA-v3) (V.Perepjolkina, V.Reņģe, 2013), Emotion Regulation Questionnaire, Gross & John, 2004, Scales of Psychological Well-Being, Ryff, 1989. The study involved 53 preschool teachers. Tne study found, that Latvian preschol teachers has the most powerful coralations between neuroticism with PWB subscales and between openness to experience with subscales of PWB. After analizing the corelations between personal traits, PWB with emotional regulation strategies, only one positive, statistically significant corelation was found between cognitive transformation and autonomy. Statistically significant differences between personal traits, PWB, emotion regulation with age and years of experience, were not found in this study.
Personality Traits, Psychological Well-Being and Emotional Regulation of Preschool Teachers
Keywords: Psiholoģija; pirmsskolas skolotājas,; personības iezīmes; psiholoģiskā labklājība; emociju regulācijas stratēģijas