Inflācijas ietekme uz SIA “VIA-S modular houses” finanšu stāvokli - Karulis, Aigars Hardijs (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā tiek pētīta inflācijas ietekme uz uzņēmuma finanšu stāvokli, koncentrējoties uz būvniecības nozares uzņēmumu SIA “VIA-S modular mouses”. Inflācija kā ekonomikas cenu līmeņa pieauguma process var radīt būtiskas izmaiņas uzņēmumu darbībā, īpaši attiecībā uz finanšu plānošanu, rentabilitāti un konkurētspēju. Būvniecības nozare ir īpaši jutīga pret inflāciju, jo tajā dominē augstas materiālu un darbaspēka izmaksas, kas inflācijas apstākļos mēdz strauji pieaugt. Darba mērķis ir izpētīt, kā inflācija ietekmējusi konkrēta uzņēmuma finanšu rādītājus – kapitāla struktūru, likviditāti, apriti un rentabilitāti –, kā arī izvērtēt korelāciju starp inflācijas tempu un būvniecības nozares pievienoto vērtību Latvijā no 2019. līdz 2023. gadam. Tiek veikta teorētiskās literatūras analīze, praktiskā finanšu datu izpēte un nozares salīdzinājums, sniedzot arī secinājumus un priekšlikumus uzņēmuma finanšu stratēģijas pielāgošanai mainīgos ekonomiskos apstākļos. Darbs strukturēts trīs daļās: pirmajā aplūkota inflācijas būtība un tās ietekme uz uzņēmējdarbību; otrajā – uzņēmuma finanšu rādītāju analīze un salīdzinājums ar nozares vidējiem rādītājiem; trešajā – korelācijas analīze starp inflāciju un būvniecības nozares pievienoto vērtību. Pētījuma rezultāti sniedz praktisku ieskatu finanšu vadības izaicinājumos inflācijas apstākļos būvniecības nozarē.

This bachelor's thesis examines the impact of inflation on the financial position of a company, focusing on the construction sector enterprise SIA “VIA-S modular houses.” Inflation, as a general rise in the price level in the economy, can significantly affect business operations, particularly financial planning, profitability, and competitiveness. The construction industry is especially sensitive to inflation due to its high dependence on material and labor costs, which tend to increase rapidly under inflationary conditions. The aim of the thesis is to investigate how inflation has influenced specific financial indicators of the company—capital structure, liquidity, turnover, and profitability—as well as to evaluate the correlation between the inflation rate and the value added in the construction sector in Latvia from 2019 to 2023. The study includes a theoretical literature review, practical financial data analysis, and industry comparison, providing conclusions and recommendations for adapting the company’s financial strategies in changing economic conditions. The thesis is structured in three parts: the first chapter explores the nature of inflation and its impact on business activity; the second chapter presents an analysis of the company’s financial indicators and a comparison with industry averages; and the third chapter includes a correlation analysis between inflation and value added in the construction sector. The results offer practical insights into financial management challenges in the construction industry during inflationary periods.
The Impact of Inflation on the Financial Position of SIA “VIA-S modular houses”
Keywords: Ekonomika; Inflācija; Inflacijas ietekme; Finanšu rādītāji; Izmaksu inflācija; Pieprasījuma inflācija