Mildronāta efekti išēmiska smadzeņu insulta eksperimentālajā modelī in vivo - Ošeniece, Baiba (Latvijas Universitāte, 2012)
Mildronāts (3-(2,2,2-trimetilhidrazīna propionāta dihidrāts) ir L-karnitīna biosintēzes inhibitors un antiišēmisks medikaments. Šī darba mērķis bija noskaidrot mildronāta terapijas ietekmi pēc-insulta periodā, novērtējot motoro, sensorimotoro un proprioceptīvo funkciju, kā arī insulta izmērus, žurkām pēc pārejošas 90 min vidējās cerebrālās artērijas oklūzijas. Mildronāta terapija devā 200 mg/kg 14. pēc-insulta dienā statistiski ticami uzlaboja motoro, taktīlo un proprioceptīvo funkciju salīdzinājumā ar kontroles grupu, kā arī novēroja neuroloģisko funkciju atjaunošanos mildronāta grupas ietvaros, salīdzinot 3. un 14. pēcoperācijas dienu. Pēc Mildronāta terapijas L-karnitīna koncentrācija smadzenīšu audos bija ticami un devas atkarīgi samazināta. Mildronāta terapija neietekmēja išēmijas bojāto audu zonas lielumu. Apkopojot rezultātus secinām, ka mildronāta terapija uzlabo motorās, taktīlās un jušanas funkcijas žurkām pēc-insulta periodā. Atslēgvārdi: Mildronāts, L-karnitīns, išēmiskais insults, neuroloģiskās funkcijas

Mildronate (3-(2,2,2-trimethylhydrazinium) propionate) is an inhibitor of L-carnitine biosynthesis and an anti-ischemic drug. The aim of the present study was to investigate the protective effects of mildronate administration on the recovery of motor, sensory and tactile function and histological outcome in rats following 90 min transient middle cerebral artery occlusion. Treatment with mildronate at a dose of 200 mg/kg significantly improved the motor, tactile and proprioceptive function on post-stroke day 14 compared with the control group. In addition, recovery of neurological function was observed in the mildronate-treated group between 3 and 14 post-stroke days. The concentration of L-carnitine in cerebellar tissue was significantly and dose-dependently reduced after mildronate treatment. Mildronate treatment did not affect the infarct size. In conclusion, the mildronate treatment improves motor, tactile and sensory function in rats during the post-stroke period. Keywords: Mildronate, L-carnitine, stroke, functional recovery
Effects of mildronate in experimental model of ischemic brain damage in vivo
Keywords: Farmācija