Nociceptīvā refleksa bloķēšana izmantojot Etorikoksibu pirms gūžas locītavu endoprotezēšanas operācijas - Valters, Deniss (Latvijas Universitāte, 2016)
Ievads. Nociceptoru spēcīgs kairinājums rada sāpju sajūtu. Sāpju sajūtu aktivē neirotransmiteri, no kuriem viens ir prostaglandīns. Selektīvais COX2 inhibitors (etorikoksībs), inhibējot COX2, neveido no arahidonskābes prostaglandīnu, tā rezultātā netiek aktivēti nociceptori un mazinās sāpju sajūta. Darba mērķis. Izpētīt pretsāpju medikamenta Etorikoksiba, divu dažādu ievades veidu, ārstēšanas efektivitāti pēcoperācijas sāpju ārstēšanā pie gūžas locītavas endoprotežēšanas operācijas. Materiāls un metodes. Prospektīvi randomizētā pētījumā tika iekļauti pacienti vecumā no 18 līdz 80 gadiem. Pacienti tika randomizēti sadalīti divas grupās: grupa I (AP) saņēma etorikoksību 90 mg 2 stundas pirms operācijas, grupa II (PA) saņēma etorikoksibu 90 mg 1 stundu pēc operācijas. Pacienti tika atsāpināti ar paracetamolu, etorikoksibu un morfīnu. Pacientiem sāpju intensitāte tika novērtēta pirms un pēc operācijas miera stāvoklī un staigājot, kā arī miega kvalitāte un apmierinātība ar sāpju remdēšanu. Rezultāti. Pētījumā tika iekļauti 50 pacienti, katrā grupā pa 25 pacientiem. Vidējais vecums 59,7, standartnovirze 9.0. Sāpes miera stāvoklī mazākas bija AP grupā. Kopā saņemtais morfīns: AP grupā 13.6 mg (standartnovirze 8.79, diapazons = 0 – 32 mg), PA - 20.7 (standartnovirze 11.27, diapazons 0 - 44 mg). Apmierinātība ar sāpju remdēšanu un miega kvalitāte bija labāka AP grupā. Secinājumi. Etorikoksiba lietošana pirms gūžas locītavas endoprotezēšnas labāk samazina pēcoperācijas sāpes un morfīna patēriņu, nekā uzsākot tā lietošanu pēc operācijas. Pacientu apmierinātība un miega kvalitāte ir labāka saņemot Etorikoksību pirms operācijas.

Introduction. Strong stimulation of nociceptors evokes the sense of pain. Sense of pain is conveyed by different neurotransmitters, including prostaglandins. Selective COX2 inhibitor (Etoricoxib) inhibits the COX2 which results in reduced formation of prostaglandins from arachidonic acid and consequently - decreased stimulation of nociceptors and reduced sense of pain. Aim. To study the efficacy of analgesic drug Etoricoxib in the treatment of postoperative pain after total hip replacement (THR) depending on two different methods of timing of administration. Material and Methods. Prospective randomized study included adult patients aged 18-80 years undergoing primary THR surgery. Patients were divided in to two groups: group I (AP) received Etoricoxib 90 mg 2 hours before surgery, the group II (PA) received Etoricoxib 90 mg 1 hour after surgery. Pain relief was ensured with Paracetamol, Etoricoxib and Morphine. The intensity of pain was assessed at rest and on walking before the operation and after operation. As other markers we assessed the quality of sleep and the patients satisfaction with pain relief. Results. Study included 50 patients in each group 25 patients. Average age 59.7, standartdeviation 9.0, range = 33 - 79 years. Pain at rest was better in AP group. Total received morphine: AP group 13.6 mg (standartdeviation 8.8, range = 0 - 32), PA 20.9 (standartdeviation 11.3, range = 0 - 44). Satisfaction with pain relief and sleep quality was better in AP group. Conclusions. Etoricoxib before total hip replacement better reduces postoperative pain and morphine consumption than launching them after surgery. Patient satisfaction and quality of sleep are better receiving etoricoxib before surgery
Nociceptor reflex blocking using etoricoxib before total hip replacment surgery in case of osteoarthritis
Keywords: Medicīna; Etorikoksibs; Preventīva; Atsāpināšana; Prospektīvi