Delta15N vērtību pielietojums ienestā minerālā slāpekļa aprites pētījumos mēslotās meža audzēs - Tukiša, Renāte (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba ietvaros tika izpētīta zinātniskā literatūra par slāpekļa apriti dabā un meža ekosistēmās, ka arī dažādu faktoru ietekme uz slāpekļa aprites izmaiņām un slāpekļa izotopu attiecības izmaiņām koku, brūkleņu un melleņu paraugos. Eksperimentālajā daļā tika pētīta ienestā slāpekļa mēslojuma ietekme uz slāpekļa izotopu attiecības izmaiņām priedēs, mellenājos un brūklenājos. Šim eksperimentam tika ievākti 51 priežu skuju, 16 melleņu stublāju, 16 brūkleņu stublāju un lapu paraugi no dažādām meža audzēm, kuras tika mēslotas, izmantojot dažādus slāpekli saturošus ielabošanas veidus. δ15N un δ13C vērtības noteica, izmantojot izotopu attiecību masspektrometriju.

Within this master’s thesis, scientific literature about nitrogen circulation in nature and forest ecosystem and different factor effects on nitrogen changes and nitrogen isotope ratio changes in trees, lingonberries and blueberries was explored. In the experimental part, nitrogen fertilizer effects on the nitrogen isotopes in pine trees, blueberries and lingonberries were explored. For this experiment, 51 pine tree needle samples, 16 blueberry stem samples, 16 lingonberry leaf and stem samples were gathered from different forest areas, which were fertilized with different nitrogen-containing fertilizers. δ15N and δ13C values were determined with isotope ratio mass spectrometry.
Use of delta15N values in studies of introduced mineral nitrogen circulation in fertilized forest areas.
Keywords: Ķīmija; PRIEŽU SKUJAS; MELLENES; BRŪKLENES; SLĀPEKĻA APRITE; SLĀPEKĻA MĒSLOJUMS