Uztveres normativitātes nosacījumi Huserla pasīvās sintēzēs koncepcijā - Stepiņš, Tomass (Latvijas Universitāte, 2024)
Stīvens Krauels grāmatā “Normativitāte un fenomenoloģija Huserla un Heidegera darbos” apgalvo, ka Huserla fenomenoloģijas piedāvājumā uztveri caurvij normatīvas struktūras, taču, lai paskaidrotu šīs normativitātes izcelsmi, ir nepieciešams izdarīt “heidegerisku pagriezienu”. Šī maģistra darba mērķis ir uzrādīt uztveres normativitātes nosacījumus Huserla fenomenoloģijas ietvarā, tā atceļot “heidegeriskā pagrieziena” nepieciešamību. Šī mērķa sasniegšanai tiek izmantota Huserla ģenētiskā pieeja un tās kontekstā izstrādātā pasīvās sintēzes koncepcija. Šī maģistra darba ietvaros tiek pamatota tēze, ka uztveres normativitātes nosacījumi ir rodami asociatīvajā sintēzē.

Steven Crowell in his “Normativity and Phenomenology in Husserl and Heidegger” makes the claim that perception is permeated by normative structures in the proposal of Husserlian phenomenology, however, in order to explain the genesis of this normativity, a “Heideggerian turn” is required. The aim of this Master’s thesis is to indicate the conditions for the normativity of perception within the framework of Husserlian phenomenology, thus dismissing the necessity for a “Heideggerian turn”. In order to accomplish this aim, Husserl's genetic approach and the concept of passive synthesis, developed within the context of it, is employed. This Master's thesis grounds the claim that the conditions for normativity of perception are found within associative synthesis.
Conditions for Normativity of Perception in Husserl's Conception of Passive Synthesis
Keywords: Filozofija; Huserls; normativitāte; fenomenoloģija; uztvere; Krauels