Zivju sabiedrības sezonālās izmaiņas Liepājas ostas akvatorijā saimnieciskās darbības ietekmē - Kroģere, Austra (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbā analizēta Liepājas ostas akvatorijas zivju sabiedrība, tās sezonālās izmaiņas, un to galvenie ietekmējošie faktori. Datu ievākšana, veicot kontrolzveju ar zinātniskajiem tīkliem trīs gadu garumā, četrās sezonās (rudens, ziema, pavasaris, vasara) sniedz precīzu ieskatu par zivju sugu sezonālajām izmaiņām. Papildus ievāktie hidroloģiskie dati ļauj spriest par galvenajiem ietekmējošajiem faktoriem. Darbu vēl unikālāku padara vienā no pētījuma posmiem veiktā ostas padziļināšana, izceļot grunti, kas ļauj ne tikai novērtēt papildus faktoru ietekmi uz zivju sugu mainību, bet izdarīt secinājumus arī par saimnieciskās darbības ietekmi uz zivju sabiedrību akvatorijā, novērot ostas ekosistēmas atjaunošanās gaitu. Grunts izcelšana īpaši negatīvi ietekmē bentiskās zivis, tomēr radītās sekas atspoguļojas uz visu akvatorijas zivju sabiedrību. Izmainās sugu sastāvs, samazinās nozvejas apjomi uz piepūles vienību (CPUE), pārsvarā pasliktinās barības pieejamība zivīm (norāda Fultona koeficients), pieaug sugu daudzveidība (Šenona indekss). Ostas padziļināšanas ietekme uz akvatorijas zivju sugām un to sezonālo mainību izteikti vērojama arī gadu pēc saimnieciskās darbības veikšanas.

The paper analyzes the fish community of Liepāja port aquatory, its seasonal changes, and their main influencing factors. Data collection through three years of control fishing with scientific nets in four seasons (autumn, winter, spring, summer) provides an accurate insight into the seasonal variation of fish species. In addition, the collected hydrological data allow to judge the main influencing factors. The work is made even more unique by the dredging of the port in one of the study stages, highlighting the ground, which allows not only to assess the impact of additional factors on fish species variability, but also to draw conclusions about the impact of economic activities on fish communities. Seabed digging has a particularly negative impact on demersal fish, but the consequences are reflected in the entire fish community in the area. The composition of the species is changing, catches per unit effort (CPUE) are decreasing, the life quality of fish is mostly deteriorating (according to the Fulton coefficient), and the diversity of species are increasing (Shannon index). The impact of the dredging of the port on the fish species in the water area and their seasonal variability is clearly observed one year after the economic activity.
Seasonal changes in fish community in the aquatorium of the Liepāja port due to economical activity
Keywords: Bioloģija; ostas zivju sabiedrība; sezonālas izmaiņas; saimnieciskā darbība; Seasonal changes; economical activity