Runas bāzēti virtuālie asistenti: lietotāju uztveres analīze - Lipčika, Daniela (Latvijas Universitāte, 2022)
Runas bāzēti virtuālie asistenti mūsdienās tiek plaši pielietoti - tos izmanto sabiedriskajos transportos, automātiskajos zvanos, tiešsaistes vietnēs, viedierīcēs un tie palīdz cilvēkiem ar veselības traucējumiem. Ņemot vērā plašo popularitāti un pielietojumu, šajā pētījumā tiek izvērtēti dažādi aspekti, lai padarītu balss asistentus dabiskākus un patīkamākus lietotājiem atkarībā no dažādiem faktoriem. Pētījuma empīriskās daļas mērķis bija veicināt balss personalizēšanu un noskaidrot kāds balss dzimums un augstums ir vistīkamākais lietotājiem atkarībā no demogrāfiskajiem datiem. Analizējot pētījuma datus, tika noskaidrots, ka vidēja vīriešu balss ir vispatīkamākā līdz 34 gadu vecumam, bet pēc 35 gadu vecuma augsta un vidēja sieviešu balss kļūst vistīkamākā, tomēr, ja nav iespējams personalizēt, visoptimālākā ir augsta sieviešu balss.

Nowadays speech-based virtual assistants are widely used in public transport, automated calls, online websites, smart devices and they help people with disabilities. Given its wide popularity and application, this study examines various aspects to make voice assistants more natural and enjoyable for users depending on a variety of factors. The empirical part of the study aimed to promote voice personalization and to find out which voice gender and pitch are the most suitable for users depending on demographic data. By analyzing the data of the study, it was found that the average male voice is most pleasant until the age of 34, but after the age of 35 high and medium female voice becomes the most pleasant, however, if it is not possible to personalize, the high female voice is the best option to choose.
Speech-based virtual assistants: analysis of user perception
Keywords: Datorzinātne; Balss asistenti; Runas bāzēti virtuālie asistenti; lietotāju pieredze; Personalizēšana; Lietotāju uztvere