Tiesības uz taisnīgu tiesu un procesuālās ekonomijas līdzsvars prasības nodrošināšanā - Golubovska, Daina (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba „Tiesības uz taisnīgu tiesu un procesuālās ekonomijas līdzsvars prasības nodrošināšanā” mērķi ir piedāvāt grozījumus prasības nodrošināšanas tiesiskajā regulējumā, kas veicinātu procesuālās ekonomijas ievērošanu, saglabājot tiesības uz taisnīgu tiesu elementu līdzsvaru. Civilprocesa ietvaros pastāv problēma, ka lietas tiek izskatītas, robežojoties ar procesuālas ekonomijas pārkāpumiem. Un viens no faktoriem, kas paildzina prasības izskatīšanas laiku tiesā, ir prasības nodrošināšana. Pēdējos likumdevēja veiktos grozījumus prasības nodrošināšanas tiesiskajā regulējumā, kuru mērķis bija veicināt procesuālo ekonomiju, Satversmes tiesa ir atzinusi par neatbilstošiem Satversmei. Darbā izvirzīti problēmgadījumi, kad prasības nodrošināšanā tiek pārkāptas personas tiesības uz taisnīgu tiesu un piedāvāts problēmas risinājums.

The Aim of the Diploma Paper „ Right to Just Court and Provision of Claim of Procedural Economy Balance” is to propose changes in the legal adjustment of claim provision which would contribute to noticing adjective economy by reserving rights to just law-court component balance. Within the Civil Process there is an issue that cases are being defended verge upon procedural economy violation. One of the factors which prolong to hear the case is the claim provision. Within the legislator’s final changes of claim provision in the legal adjustment which aim was to enable procedural economy, Constitutional Court has announced to be inadequate to Constitution. The Diploma paper naming problematic issues when during claim provision rights for just law-court of a person has been broken and offering solutions to it.
Right to Just Court and Provision of Claim of Procedural Economy Balance
Keywords: Juridiskā zinātne