Dzeltenās dzegužkurpītes Cypripedium calceolus L. demogrāfisko parametru ietekmējošie faktori Ķemeru Nacionālajā parkā - Kārkliņa, Annija (Latvijas Universitāte, 2017)
Orhidejas, kā piemēram, dzeltenā dzegužkurpīte Cypripedium calceolus, ir viena no apdraudētākajām augu grupām pasaulē, jo tās ir šauri specializējušās un ļoti jutīgas pret izmaiņām biotopā. Līdz ar to, šo augu pētījumi mūsdienās ir arvien aktuālāki. Ķemeru Nacionālā parka trijās atradnēs 2016. gadā no maija līdz oktobrim tika ievākti dati, lai realizētu veiktā pētījuma mērķi – noskaidrot apgaismojuma un veģetācijas seguma ietekmi uz Cypripedium calceolus demogrāfiskajiem parametriem. Dati ievākti, izmantojot transekšu/parauglaukumu metodi, kur apļveida parauglaukumos (1,5 m rādiuss) noteica paaugā un pamežā esošās sugas un skaitu dažādās augstuma klasēs, kā arī vaskulāro augu un sūnu sugas un to procentuālos segumus. Cypripedium calceolus ziedēšanas laikā fotografēti kokaudzes vainaga atvērumi. Hemisfēriskās fotogrāfijas iegūtas, izmantojot digitāto fotoaparātu ar platleņķa (fish-eye) fotoobjektīvu un statīvu, kas atradās 1 m virs zemes. Hemisfēriskās fotogrāfijas analizētas WinSCANOPY programmā. Ekoloģisko faktoru ietekme uz orhidejas demogrāfiskajiem parametriem noteikta, izmantojot Puasona vispārinātos lineāros jaukta efekta modeļus un lineāro jaukta efekta modeli. Rezultāti liecina, ka vainagu atvērums un sūnu segums būtiski pozitīvi ietekmē rametu un ziedošo rametu skaitu. Paauga un pamežs līdz 1 m būtiski negatīvi ietekmē rametu skaitu, ziedošo rametu skaitu un rametu skaitu ar diviem ziediem.

Orchids, like lady’s – slipper Cypripedium calceolus, are among the most endangered plant species in the world, because they are narrowly specialized and very sensitive to habitat changes. This is one of the reasons why this plant research is increasingly topical. Data were collected in Ķemeru National park in 2016 year in three sites from May to October to determine effect of light and vegetation cover on Cypripedium calceolus demographic parameters. Data was collected using the transect/sample plot method; round sample plots (1.5 m radius) were used to collect data on understory and shrub species and in height classes, as well as vascular plant and moss percentage cover. During the period of Cypripedium calceolus flowering, tree stand crown opening was determined from photographs. Hemispherical images were obtained using a digital camera with a wide angle, (fish-eye) photo lens and tripod, which was located 1 m above to the ground. Hemispherical images were analysed using the WinSCANOPY program. Poisson regression models were used to determine effect of ecological factors on plant demographic parameters. Results show that crown opening had significant positive effect on number of ramets and number of flowering ramets. Understory and shrub cover until 1 m height had significant negative effect on number of ramets, number of flowering and with two flower ramets.
Ecological factors affecting demographic parameters of Cypripedium calceolus L. in Ķemeru National Park
Keywords: Bioloģija; Cypripedium calceolus; dzeltenā dzegužkurpīte; demogrāfiskie parametri; apgaismojums; sūnu segums