Baltijas valstu un Polijas reģionālā drošības kompleksa nozīmība aktuālā apdraudējuma novēršanā. No 2008. līdz 2017. gadam - Almanis, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs “Baltijas valstu un Polijas reģionālā drošības kompleksa nozīmība aktuālā apdraudējuma novēršanā. No 2008. līdz 2017. gadam” apskata Baltijas valstis un Poliju, kā vienu reģionālās drošības kompleksu veidojošas valstis. Vienota reģionālā drošības kompleksa esamība tiek pamatota ar empīrisko materiālu, kas atbalsta teorijas piedāvāto analīzi. Pētījuma mērķis ir ņemot vērā aktuālos drošības izaicinājumus, izpētīt valstīs esošos instrumentus un sadarbības virzienus, kā arī identificēt tuvināšanās potenciālu. Darbā tiek izmantotas kvalitatīvās pētniecības metodes – akadēmiskās literatūras izpēte, dokumentu un pētnieciskās literatūras kontentanalīze, tiek veiktas strukturētas kvalitatīvās ekspertu intervijas. Pētījuma noslēgumā autors izdara secinājumus un veidojot ekspertu diskusiju atklāj, kā valstis risina aktuālā apdraudējuma novēršanu un kāds ir pastāvošais potenciāls konvencionālajā, spēku savietojamības, apgādes jomā, informācijas telpā un datu aizsardzībā.

Masters thesis “The significance of the regional security complex between the Baltic states and Poland in prevention of current security threats. From year 2008 till 2017” reviews Baltic states and Poland as countries forming common regional security complex. The existence of a common regional security complex is justified utilizing empirical material that underpins given theoretical base. The aim of the thesis is, given current security challenges, to explore existing means and cooperation in the field of defence as well as clarify possible cooperation potential. In this master thesis qulitative research methods are used – analysis of academic literature, content analysis of defence documents and empirical literature. Also structural qualitative expert interviews are conducted. At the closing of the research author draws conclusions over countries addressing actual threats in the conventional field, interoperability of forces, logistics, information space and data protection. Expert dicussion is incorporated in the conclusions over potential further cooperation.
The significance of the regional security complex between the Baltic states and Poland in prevention of current security threats. From year 2008 till 2017
Keywords: Politikas zinātne; reģionālās drošības komplekss; reģionalizācija; aizsardzība; regional security complex; regionalization