Elektrovadoša šķidruma optoelektriskas lēcas prototipa izstrāde - Dorošenko, Ruslans (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba mērķis - atrast pieeju optoelektriskas lēcas prototipa. Darbs sastāv no 36 lapām, 33 attēliem/grafikiem, 4 tabulām. Pētījumā tika izstrādāts šķidruma lēcas modelis ar mainīgu optisko stiprumu. Tika uzkonstruēti vairāki lēcas varianti. Pieslēdzot elektriskas sprieguma regulatoru un mainot sprieguma lielumu, mainās lēcas vielas virsmas liekums (jo lielāks spriegums, jo ātrāk un vairāk mainās lēcas optiskais stiprums), maksimālais optiskais stiprums ap +30D. Kopumā izdevās atrast pareizo lēcas konstrukciju, šķidrumu kombināciju un sasniegt rezultātus, bet visās lēcās izveidojās apduļķojums.

The aim of the master thesis is to find the approach to the creation of optoelectric lens prototype. This thesis contains 36 pages, 33 illustrations/charts, 4 tables. During the research the liquid lens model with variable optical power was developed. Various lens variations were constructed. Application of the electric voltage drives the electrowetting and results in optical surface curvature changes - the greater is the voltage, the more and faster optical power of a lens changes. Maximum optical power is approximately +30D. In the result, it was managed to find correct lens structure, combination of polar and nonpolar liquids and develop the working prototype, however, the turbidity appeared in all lenses.
Development of optoelectronic conductive liquid lens prototype
Keywords: Fizika; lēca; šķidruma lēca; elektromitrināšana; fokālais garums; virsmas liekuma izmaiņa