Leksiskie stilistiskie izteiksmes līdzekļi Eiropas Savienības darbības programmā „Izaugsme un nodarbinātība” - Klikiča, Laura (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī bakalaura darba mērķis ir veikt diskursa analīzi un noteikt leksiski stilistiskos izteiksmes līdzekļus un to lomu ES institucionālajā diskursā, ES Darbības programmā “Izaugsme un nodarbinātība”. Šajā pētījumā uzsvars likts uz ES institucionālo diskursu, izmantojot diskursa analīzi kā pētniecības metodi un analizējot leksiski stilistisko izteiksmes līdzekļu komunikatīvo nolūku. Balstoties uz pētījuma rezultātiem, var secināt, ka leksiski stilistiskie izteiksmes līdzekļi tiek plaši lietoti ES Darbības programmā “Izaugsme un nodarbinātība”, un padara ES institucionālo diskursu daudz pievilcīgāku lasītājiem. Veiktā pētījuma rezultāti atklāja, ka visbiežāk lietotie leksiski stilistiskie izteiksmes līdzekļi ir metafora, oksimorons, epitets un personifikācija.

The present Bachelor thesis aims to conduct a discourse analysis and to identify lexical stylistic devices and their role in the EU Institutional discourse in the EU Operational Programme "Growth and Employment". This study focuses on the EU Institutional discourse by employing discourse analysis as a research method and analyzing the communicative intent of the applied lexical stylistic devices. Based on the results of the study, it can be concluded that lexical stylistic devices are widely used in the EU Operational Program "Growth and Employment" and make the EU institutional discourse more attractive to readers. The results of the research revealed that the most frequently used lexical stylistic devices are metaphor, oxymoron, epithet and personification. Key words: lexical stylistic devices, EU Institutional discourse, EU Operational Programme "Growth and Employment", discourse analysis, communicative purpose, frequency analysis.
Lexical Stylistic Devices in the European Union Operational Programme “Growth and Employment”
Keywords: Valodniecība; Leksiskie stilistiskie izteiksmes līdzekļi; ES Darbības programma “Izaugsme un nodarbinātība”; Diskursa analīze; Komunikatīvais mērķis; Biežuma analīze