Lasītprasmes apguve pirmsskolas sagatavošanas grupā - Pastare, Diāna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba nosaukums – “Lasītprasmes apguve pirmsskolas sagatavošanas grupā”. Darba autore – Diāna Pastare Darba mērķis – teorētiski analizēt un praktiski pārbaudīt lasītprasmes apguves iespējas didaktiskās spēlēs. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskā un empīriskā pētījuma. Teorētiskajā daļā tika analizētas dažādu autoru atziņas par lasītprasmes apguves īpatnībām, tās priekšnosacījumiem un didaktisko spēļu lomu tās attīstībā. Pēc teorētisko atziņu apkopošanas tika izvirzīta hipotēze – 5 – 6 gadus vecu bērnu lasītprasme veiksmīgi attīstīsies, ja: •skolotājs plānos pedagoģisko procesu atbilstoši vecumposma attīstības likumībām, •atlasīs un/vai veidos didaktiskās spēles pamatojoties uz bērnu pieredzi, interesēm un iespējām, •integrēs atlasītās un/vai izveidotās spēles dienas ritumā temata ietvaros. Empīriskajā daļā tika veikts pētījums, pārbaudīta bērnu lasītprasme pirms pētījuma, veikta izmēģinājumdarbība, atkārtoti pārbaudīta bērnu lasītprasme, salīdzināti iegūtie rezultāti. Atslēgas vārdi – lasītprasmes attīstīšana, didaktiskās spēles, pirmsskolas sagatavošanas grupas bērni. Darba apjoms – 57 lpp., 2 tabulas, 11 attēli, 79 literatūras avoti.

Bachelor's thesis – “Literacy in the pre-school preparatory group”. Author – Diāna Pastare. The aim of the bachelor’s thesis – to theoretically analyse and practically test the possibilities of learning literacy in didactic games. Thesis consists of two parts - theoretical and empirical research. In the theoretical part, the findings of various authors were analysed regarding the peculiarities of learning literacy, its prerequisites and the role of didactic games in its development. After collecting the theoretical findings, a hypothesis was put forward - the reading skills of 5-6-year-old children will develop successfully if: •the teacher will plan the pedagogical process in accordance with the laws of the development of the age stage, •will select and/or create didactic games based on children's experience, interests and capabilities. •will integrate selected and/or created games into the flow of the day within the theme. In the empirical part, a study was conducted, the children's reading ability was checked before the study, a trial operation was carried out, the children's reading ability was re-checked, and the obtained results were compared. Keywords – developing literacy, didactic games, children of the pre-school preparation group. Thesis consists of – 57 pages, 2 tables, 11 images, 79 literature sources.
Literacy in the pre-school preparatory group
Keywords: Izglītības zinātnes; lasītprasmes attīstīšana; didaktiskās spēles; pirmsskolas sagatavošanas grupas bērni; 5.-6.gadu veci bērni