"Tautas dzīvais spēks" latviešu presē: morālās panikas diskurss (1934-1940) - Alka, Anna (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbā analizēts ar 20. gs 30. gadu eigēnikas praksi Latvijā saistītais „tautas dzīvā spēka” diskurss pētāmā laika perioda populārākajos laikrakstos „Jaunākās Ziņas”, „Rīts” un „Brīvā Zeme”. Darba teorētisko satvaru veido morālās panikas teorētiskais koncepts. Pētījums veikts, kombinējot divas metodes: diskursa vēsturisko analīzi un kvantitatīvo kontentanalīzi. Darba struktūru veido pārskats par eigēnikas teorētiskajiem uzstādījumiem un praksi pasaulē un Latvijā, teorētiskās pieejas apskats, pētāmā laika perioda preses sistēmas Latvijā raksturojums un veiktā praktiskā pētījuma apraksts. Pētījuma rezultāti atklāj Latvijai īpatnas eigēnikas diskursa iezīmes un tā izteikti pronatālo raksturu. Atslēgas vārdi: tautas dzīvais spēks, eigēnika Latvijā, morālā panika, K. Ulmaņa autoritārais režīms, diskurss

The paper discuses “living strength of the people” eugenic discourse in 1930s Latvian newspapers „Jaunākās Ziņas”, „Rīts” and „Brīvā Zeme”. Theoretical framework of the paper builds upon the concept of moral panic. A combination of discourse historical analysis and quantitative content analysis has been used. The paper overviews basic theoretical assumptions of eugenics as well as its practices globally and locally in Latvia, characterizes press system in Latvia during the period in question, describes the theoretical methods employed and the research carried out. The research discovers some distinct features in Latvian eugenic discourse and reveals its strong pro-natal orientation. Key words: „living strength of the people”, eugenics in Latvia, moral panics, K. Ulmanis authoritarian regime, discourse.
"Living Strength of the People" in Latvian press: discourse of moral panics (1934-1940)
Keywords: Komunikācijas zinātne