Slepkavība afekta stāvoklī - Kolbins, Kirils (Latvijas Universitāte, 2008)
Šis darbs ir par vienu no privileģēto slepkavības veidiem – par slepkavību afekta stāvoklī. Darbs ir sadalīts trijās nodaļās. Pirmajā nodaļa tiek sniegta svarīgāku jēdzienu definīcija, kuri izmantoti šajā darbā, kā arī vēsturiskais apraksts par to, kā atbildība par slepkavību afektā stāvoklī ir bijusi regulēta krimināltiesību avotos kuri bija spēkā Latvijas teritorijā dažādos laika posmos, sākot ar Latvijas Republikas proklamēšanu līdz mūsdienām. Darba otrajā nodaļā ir slepkavības afekta stāvoklī sastāva analīze un slepkavības afekta Darba trešajā daļā autors salīdzina Krimināllikuma 120. pantu ar vel deviņu valstu (Lietuva. Igaunija, Krievija, Vācija, Šveice, Austrija, Beļģija, Dānija, Nīderlande) krimināltiesību avotu pantiem kuros ir noteikta atbildība par slepkavību afektā stāvoklī. Rezultātā, pēc tam kad izpētīts noziedzīga nodarījuma sastāvs, un ārvalstu krimināltiesību avoti, autors, izsaka priekšlīkumus Krimināllikuma 120 panta uzlabošanai

This paper is about one of the privileged types of murder – murder in the state of affect. The paper is divided into three parts. The first part gives the definitions of important concepts used in this work, as well as the historical description of the regulations on murder in the state of affect in the Latvian criminal law sources at different periods of time – from the proclamation of the Republic of Latvia until now. The second part of this work is the analysis of the corpus delicti of a murder in the state of affect, the analysis of jurisprudence, and also the dissociation of murder in the state of affect from other crimes which might be similar to murder in the state of affect. In the third part of the paper the author compares the paragraph No. 120 of the Criminal Law with nine other countries’ (Lithuania, Estonia, Russia, Germany, Switzerland, Austria, Belgium, Denmark, Netherlands) criminal law paragraphs that have determined the liability for murder in the state of affect. As a result, after the corpus delicti and foreign criminal law are investigated, the author states his outlook on possible improvements for the existing formulation of paragraph No. 120 of the Criminal Law.
Murder in the head of passion
Keywords: Juridiskā zinātne