Krājumu izmaksu novērtēšanas metožu ietekme uz uzņēmuma finanšu rezultātu - Pļaviņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba tēma ir krājumu izmaksu novērtēšanas metožu ietekme uz uzņēmuma finanšu rezultātiem. Darba izstrādāšanas mērķis ir izpētīt krājumu novērtēšanas metožu ietekmi uz uzņēmuma darbības finanšu rezultātu un izstrādāt ieteikumus SIA „Roze MJ” uzņēmuma vadībai. Pētījuma gaitā analizētas krājumu apjoma izmaiņas, ja krājumu novērtēšanai izmanto FIFO un vidēji svērto metodi un novērtēta to ietekme uz uzņēmuma finanšu rezultātiem. Finanšu rezultātu novērtēšanai tiek izmantoti uzņēmuma kapitāla struktūras, rentabilitātes un likviditātes rādītāji, kurus tieši ietekmē izmaiņas krājumu postenī. Pētījuma rezultāts parāda, ka labāki rentabilitātes, likviditātes un kapitāla struktūras rādītāji ir, ja uzņēmums krājumu novērtēšanai izmanto vidēji svērto metodi.

The theme of the work is the impact of the inventory valuation method on the companies financial results. The aim of the work is to identify the impact of the inventory valuation method on the companies financial results and to elaborate suggestions for the direction of the company „Roze MJ” Ltd. Within the research changes regarding the amount of inventories of the enterprise in case of application of the FIFO and the weighted average methods as well as the impact of each valuation method on the companies financial results are being valuated. In order to valuate the companies financial results, its capital structure, rentability and liquidity ratios that are directly influenced by the changes in the inventory section are being examined. According to the results of the research, better capital structure, rentability and liquidity ratios are shown if the weighted average method is being applied.
The impact of the inventory valuation method on the companies financial results
Keywords: Ekonomika; krājumi; FIFO; vidēji svērtā metode; finanšu rezultāti