Vikingu laikmeta sabiedrības atspoguļojums islandiešu sāgās - Celma, Daina (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs tika veidots ar mērķi apskatīt kā vikingu laikmeta sabiedrība tiek atspoguļota islandiešu sāgās. Darba gaitā ar teksta analīzes un salīdzinošo metodi tika pētīti islandiešu dzimtu sāgu teksti, kas attiecās uz laika periodu no 10. gadsimta vidus, kad vikingi kolonizēja Islandi līdz 11. gadsimta sākumam, kad Islandē tika ieviesta kristietība. Darbā vikingu sabiedrība tiek apskatīta trijos aspektos – sociālās attiecības, islandiešu tradīcijas un tiesības, kā arī sociālo vērtību raksturojums. Darba rezultātā no islandiešu sāgām ir secināts, ka islandiešu sabiedrības centrā atradās dzimta un sabiedrībā asinsradniecība ir svarīgāka par laulības saitēm. Kā arī sievietes loma vikingu sabiedrībā nav sekundāra, jo ir vienlīdzīga ar vīrieša lomu.

Bachelor thesis was created with aim to view society in Viking age is represented in the Icelander’s sagas. Text of Icelander’s sagas was researched with a help of text analysis and comparative method. Sagas in the time period from the middle of 10th century till the beginning of 11th century were inspected. It was the period when vikings colonized Island and Christianity was invented in Island. The society of vikings was viewed in 3 aspects – social relationships, Icelander’s traditions and rights, also characteristic of social values. It was concluded that there is a family (kin) in the center of Islander’s society. Consanguine also is most important then nuptial knots. Importance of woman is not dependent in the viking society but is on the same level as the role of men.
The reflection of the Viking age society in Icelandic sagas
Keywords: Vēsture