Korelācija starp fuzionālām rezervēm un maksimālo stereoredzes leņķi - Žácka, Karina (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbs ir uzrakstīts angļu valodā uz 43 lappusēm. Tas satur 20 attēlus, 3 tabulas un 63 atsauces uz literatūras avotiem. Pētījuma mērķis bija novērtēt, kāda korelācija pastāv starp fuzionālo verģenču rezervēm un maksimālo stereoredzes leņķi. Pētījumā piedalījās 22 dalībnieki, kuriem tika veikta redzes pārbaude Nove Mesto nad Vahom, Slovākijas klīnikā. Pētījumā tika paveikts, pirmkārt, tika analizētas pozitīvās un negatīvās fuzionālās verģences rezerves un salīdzinātās ar normām. Otrkārt, tika analizēti maksimālie stereoredzes krustotās un nekrustotās disparitātes leņķi. Treškārt, tika analizēta korelācija starp visām iespējamām kombinācijām (starp fuzionālām verģences rezervēm un stereoredzes maksimālo leņķi). Pētījumā netika atrasta korelācija starp iepriekš minētiem lielumiem. Tika vērtēta korelācija arī starp fūziju rezervju kopējo amplitūdu un stereoredzes krustotās un nekrustotās disparitātes veidoto kopējo amplitūdu. Arī šeit korelācija netika novērota. Visu apkopojot var secināt, ka fuzionālai verģencei nav saistība ar stereoredzes maksimālo leņķiem.

The Master thesis is written in English on 43 pages. It contains 20 figures, 3 tables and 63 references. The aim of the study was to evaluate if there is a correlation between fusional vergence reserves and maximal stereovision angle. The study was conducted with a help of 22 participants in Nové Mesto nad Váhom, Slovakia. First, positive and negative fusional reserves were analysed and compared to the normative values. Second, maximal stereovision angle for crossed and uncrossed disparities were analysed. Final, the correlation between all possible combinations in-between fusional vergence reserves and maximal stereovision angle were analysed. No correlation was found in neither case. The fusional reserves and stereovision angle were summed up into amplitudes and their correlation was analysed, but the correlation between them was rejected. To sum up, there is no co-dependence in between fusional reserves and upper limit of stereopsis.
The Correlation between Fusional Vergence Reserves and Maximal Stereovision Angle
Keywords: Fizika; stereopsis; maximal stereovision angle; crossed disparity; uncrossed disparity; fusional vergence