Lielvārdes pagasta iedzīvotāji un pašvaldības darbības galvenie virzieni 1919.-1934. gadā - Aleksejevs, Romāns (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījums veltīts līdz šim historiogrāfijā neaplūkotai tēmai – “Lielvārdes pagasta iedzīvotāji un pašvaldības darbības galvenie virzieni 1919.–1934. gadā.” Bakalaura darba mērķis ir izpētīt pagasta pašvaldības darbības galvenos virzienus, saimniecisko un sabiedriski – kulturālo izaugsmes attīstību, ņemot par pamatu darbā iekļautās hronoloģiskās robežas. Darbā secināts, ka pašvaldības darbībā iezīmējas 3 galvenie virzieni. Pirmkārt, sociālā apdrošināšana. Galvenā prioritāte pēc kara, bija nespējnieku uzturēšana. Otrs pašvaldības darbības virziens – izglītība, jo skolā audzina un izglīto nākamos valsts pilsoņus, sagatavo viņus valsts un sabiedriskam darbam. Trešais – iedzīvotāju ekonomiskā labklājība, kas ir jebkuras pašvaldības pamatā.

The research is devoted to a topic not yet covered in historiography - “Civil parish of Lielvarde 1919–1934: population and main directions of municipality’s work" The aim of the bachelor's thesis is to study the main directions of the parish municipality's activities, economic and socio-cultural development, taking into account the chronological boundaries included in the work. The paper concludes that there are 3 main directions in the operation of the municipality. Firstly social insurance. The main priority after the war was the maintenance of the disabled. The second direction of the municipality's activity is education, because the school raises and educates future citizens of the country, prepares them for state and public work. The third is the economic well-being of the population, which is the basis of any municipality.
Civil parish of Lielvarde 1919-1934: population and main directions of mumicipality's work
Keywords: Vēsture; iedzīvotāji.; Lielvārde; saimniecība; pašvaldība