Modificētā itrija alumīnija oksīda nanodaļiņu kristāliskās fāzes - Kodols, Māris (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbā veikta YAG nanodaļiņu rentgendifraktometriska izpēte. YAG un Me:YAG tiek sintezēts pēc modificētās sola – gēla metodes, par degšanas aģentu izmantojot etilēnglikolu, glicerīnu un citronskābi. Darbā noteikta vielu ietekme uz YAG daļiņu īpatnējo virsmu, izmantojot argona adsorbcijas – desorbcijas metodi. Sintezētajiem YAG un Me:YAG paraugiem veikta rentgenfāzžu analīzi, režģa parametru precizēšana, kā arī rentgendifraktometriska kristalītu izmēru noteikšana, izmantojot jaunākās paaudzes rentgendifraktometru un programmatūru. Darbā tiek mēģināts izskaidrot metālisko elementu Ce, Eu un Nd ietekme uz Me:YAG režģa parametriem.

The yttrium aluminum garnet nanoparticle determination was made by X-ray diffraction. YAG and Me:YAG was synthesized by modified sol – gel method using ethylengicol, glycerin and citric acid solution in water. The influence of the organic additives on the specific surface area of the prepared powders was estabilished. By using newest XRD technology and software the synthesized YAG, Me:YAG samples, cell parameter optimization and crystallite size determination where analyzed and determined. In the work the author is trying to explain the influence of dopants (Ce, Eu, Nd) to system Me:YAG cell parameters.
The Crystal Phases of Modified Yttrium-Aluminum Oxide Nano Particles
Keywords: Ķīmija