Projekts: Zemnieku saimniecības "Madaras" darbības pilnveidošana - Henzele, Linda (Latvijas Universitāte, 2016)
Zemnieku saimniecība „Madaras” darbojas jauktās lauksaimniecības – lopkopība un augkopība nozarē. Saimniecība atrodas Kandavas novadā un jau kopš 1992.gada veiksmīgi attīsta savu darbību lauksaimniecībā. Projekta zemnieku saimniecības „Madaras” darbības pilnveidošanas ideja ir pārstrukturizēt zemnieku saimniecības darbību no piena lopkopības un graudkopības nozares uz vienu nozari – graudkopību. Pirms darbības pārstrukturizācijas graudaugi tiek audzēti 59 hektāru platībā, savukārt, lai nodrošinātu lopu ganības un skābbarības iegušanu, tiek izmantots 61 hektārs zemes. Līdz ar zemnieku saimniecības darbības pārstrukturizāciju visa rīcībā esošā zemes platība tiktu izmantota graudaugu audzēšanai, ko nodotu realizācijai uzpircējiem un daļa no graudaugiem saglabāta nākamās sezonas graudu sēklai. Projekta zemnieku saimniecības “Madaras” darbības pilnveidošanas mērķis ir sekmīgi pārorientēties no piena lopkopības nozares uz graudkopības nozari, efektīvi izmantot īpašumā un nomā esošos lauksaimniecības zemes resursus un veiksmīgi attīstīt zemnieku saimniecības darbību nākotnē. Šobrīd piena lopkopība piedzīvo vispārēju lejupslīdi. Piena saimniecībās krīzes situācija jau bija jūtama tajā laikā, kad visa Latvijas ekonomika cieta no „trekno gadu” situācijas un sekām. Tomēr, kā uzskata piensaimnieki, to gadu krīze neesot radījusi tik lielu apdraudējumu saimniecībām, kā situācija šobrīd. Situāciju šobrīd spēcīgi ietekmēja Krievijas noteiktais embargo, kas aizliedza ievest Latvijā ražotās preces Krievijas tirgū, kā arī visas no tā izrietošās sekas. Piensaimniecībās tiek saražots daudz vairāk kā iedzīvotāji ir spējīgi patērēt. Piena pārstrādātājiem nepieciešams meklēt citus noieta tirgus, kas sagādā ievērojamas grūtības. Piena uzpircēji un pārstrādātāji ievērojami samazina piena iepirkuma cenas, kas veicina piensaimniecību ienākumu samazinājumu, nespēju norēķināties ar piegādātājiem vai pat bankrotu. Zemnieku saimniecības ir spiestas likvidēt savu darbību vai arī meklēt alternatīvas iespējas un citas darbības sfēras, lai nodrošinātu sevi un nepamestu savas mājas laukos. Projekta aktualitāte pamatojama ar vēlmi darboties Latvijas laukos un attīstīt nelielu daļu valsts lauksaimniecības. Saimniecība darbojas piena lopkopības un graudkopības nozarē. Tā kā piena nozare šobrīd piedzīvo vispārēju lejupslīdi un piena ražošanas tirgus netieši tiek ietekmēts un samazināts, saimniecība vēlas turpmāk attīstīt darbību graudkopības nozarē. Tā ir nepieciešamība, lai saimniecība varētu turpināt savu darbību. Saimniecība ik gadu saņem valsts un Eiropas Savienības atbalsta maksājumus par lauksaimniecības attīstīšanu. Šie atbalsta maksājumi zemniekiem ir salīdzinoši liels devums, jo vairums saimniecību nespētu veikt savu darbību bez šiem atbalsta maksājumiem.

Agricultural enterprise "Madaras" works in mixed agriculture - animal production and crop farming. The farm is located Kandava territory and since 1992 successfully develops its activities in agriculture. Project Action improvement of agricultural enterprise “Madaras” idea is to restructure the farm operation from dairy farming and grain industries to one industry - cultivation of grain. Before operational restructuring cereals are grown in 59 hectares of land, in turn, to provide livestock pastures and silage acquisition, it is used in 61 acres of land. Thus, farm operations restructuring of all the disposable land area is used for growing cereals, transmitted by collectors and disposal of cereals retained next season cereal seed. The project farm "Madaras" performance improvement goal is to successfully switch from dairy farming sector to the grain industry, efficient use of the property and the lease of agricultural land resources and successfully develop the farm in the future. Currently, dairy farming is experiencing a global recession. Dairy farms crisis was already felt at the time when the whole Latvian economy suffered from the "fat years" the situation and consequences. However, according to the dairy farmers, the year the crisis has not led to such a huge risk to farms, the situation at present. The situation is now strongly affected by the Russian embargo which banned imports of Latvian goods produced in the Russian market, as well as all the ensuing consequences. Dairying generates much more than people are able to consume. Dairy processors need to look for other outlets that pose significant difficulties. Milk collectors and processors significantly reduces milk purchase prices, which contributes to a reduction in income of dairy farms, the inability to settle accounts with suppliers, or even bankruptcy. Farms have been forced to liquidate their operations or seek other alternatives and the scope to provide yourself and do not leave their homes in the countryside. Project actuality justified by the desire to act in the Latvian countryside and developing a small part of the national agriculture. The farm operates dairy farming and grain sector. Since the dairy industry is currently experiencing a global recession and the dairy market is indirectly affected and reduced farm wants to further develop the functioning of the grain industry. It is a necessity to the farm to continue their activities. Farm annually receives national and European Union support payments for agricultural development. These support payments to farmers is relatively large contribution, as most farms would be unable to carry out their activities without those aid payments.
Project: Action improvement of agricultural enterprise "Madaras"
Keywords: Finanses un kredīts; piena lopkopība; graudkopība; lauksaimniecība; nozares likvidācija