Beduīni – tuksneša ļaudis. Beduīnu dzīvesveids, kultūra un tradīcijas (pirmsākumos un mūsdienās) - Erele, Laura (Latvijas Universitāte, 2008)
Pētījuma tēma ir „Beduīni – tuksneša ļaudis”. Tēmas aktualitāte iezīmējas ar autores personīgu interesi, kā arī beduīnu kā kultūras grupas un noteikta dzīvesveida piekritēju vērtību un nozīmību to piederošajai vadošajai kultūrai, kas izriet no viņu dzīvesvietas atrašanās, taču ņemot vērā mūsdienu tendenci, kad šī kultūras grupa tiek izskausta no sabiedrību ikdienas, tās klātesamība kļūst nevēlama, ir būtiski skatīt šo problēmu padziļināti. Pētījuma mērķis ir izpētīt beduīnu dzīvesveidu, kultūru un tradīcijas un pamatot to kā kultūras grupas nozīmību arābu vēsturē. Savukārt, lai šo mērķi sasniegtu autore ir izvirzījusi vairākus būtiskus pētījuma uzdevumus, nozīmīgākie no tiem ir – izpētīt beduīnu izcelšanos un tālāko attīstību sociālpolitiskajā pasaules vēstures kontekstā; definēt īsto (vēsturiski) beduīnu dzīvesvietu; aprakstīt beduīnu dzīvesveida aspektus un īpatnības; iepazīties un aprakstīt beduīnu kultūru un tradīcijas; aprakstīt beduīnu sadzīvi kopumā, t. sk., sociālo, politisko un reliģisko dzīvi. Kā bakalaura darba hipotēzi autore izvirzījusi sekojošo: ja beduīnu kultūras grupa izmirs, tad Tuvie Austrumi zaudēs kultūrvēsturisko mantojumu. Pētījums sastāv no četrām daļām. Pirmā nodaļa ietver pētījuma teorētisko bāzi, jeb jēdzienu un terminu skaidrojumus, otrā nodaļa ietver informāciju par beduīnu kultūras grupas attīstības vēsturi līdz pat šodienai. Pētījuma trešajā nodaļā tiek apskatīts beduīnu dzīvesveids, savukārt pētījuma pēdējā nodaļā uzmanība tiek pievērsta detalizētākai beduīnu ikdienas dzīves analīzei, pievēršot uzmanību beduīnu kultūras grupas tradīcijām un vērtībām, sociālajam dzīvesveidam, sociālajai un politiskajai pastāvošajai iekārtai, kā arī – reliģijas nozīmei.

The theme of the thesis is „Bedouins – people of the desert”. The actuality of the thesis work is founded on author personal interest and also on the fact that – Bedouins as culture group, who practices determined lifestyle, has high value and importance for the culture to what they befits – in the situation and tendencies today this culture group becomes exterminated from Arabic society everyday life, the Bedouin tribe’s presence becomes unwanted and unacceptable, so it is important to research their life today. The aim of the thesis is to research the Bedouin lifestyle, culture, traditions and to fortify the importance of this culture group in Arabic history. And for completing this aim, author brought forward some important tasks to accomplish. The most important of them: research the evolution of Bedouins (from beginning to their today’s life) sociopolitical world history context; define real (historically) dwelling place, to describe the Bedouin lifestyle aspects and individuality; to get acquainted and describe the Bedouin culture and traditions, to describe Bedouin social life, political activity and position and religion. As the hypothesis author brought forward: if Bedouin culture group perishes, than Middle East will lose important part of their heritage. Thesis consists of four parts: in first part contains research theoretical basis or the explanations of concepts and terms; second part contains information about Bedouin culture group evolution history till nowadays. In the third part of thesis is described the Bedouin lifestyle and finally in the last, fourth part – the attention is paid to detailed analysis of Bedouin life, especially to Bedouin culture group traditions and values, social lifestyle, social and political system and religion.
Bedouins – people of the desert. Bedoun lifestyle, culture and traditions (at the beginning and in nowadays)
Keywords: Āzijas studijas