Aprūpes aspekti pacientiem pēc cerebrālas transitoras išēmiskas lēkmes - Kucenko, Irēna (Latvijas Universitāte, 2018)
Cerebrāla transitora išēmiska lēkme (TIL) ir pēkšņa lokāla smadzeņu disfunkcijas epizode, kam ir vaskulārs ir pirmie trīs mēneši pēc pārciestas TIL. Neiroloģijas māsas pienākums pēc TIL ir veikt pacientu veselības stāvokļa novērtēšanu, aprūpes plānošanu un realizāciju, kā arī pacientu izglītošanu. Māsa nodrošina plānotu un nepārtrauktu aprūpi, atbilstoši katra pacienta vajadzībām. Balstoties un iepriekš minēto tēmas aktualitāti un pieredzi, bakalaura darbam tika izvēlēta tēma: „Aprūpes aspekti pacientiem pēc cerebrālas transitoras išēmiskas lēkmes”. Bakalaura darbā pielietota kvalitatīvā pētniecības metode. Pētījuma mērķis bija noskaidrot svarīgākos aprūpes aspektus pacientiem pēc cerebrālas transitoras išēmiskas lēkmes. Lai sasniegtu iepriekš minēto mērķi tika izvirzīti šādi pētījuma uzdevumi - apkopot iemesls un kas ilgst ne mazāk par 24 stundām. TIL gadījumā asins apgāde ātri atjaunojas, un smadzeņu darbības traucējumi pakāpeniski izzūd. Insulta risks pirmajā nedēļā ir 17%, pirmajos trīs mēnešos pēc TIL ir 10%, bet kombinēts (TIL + CI ) nāves risks tajā pašā laikaposmā sasniedz 25%, kas liecina, ka bīstami un analizēt literatūru par pacientu aprūpi pēc cerebrālas transitoras išēmiskas lēkmes, piemērot Virdžīnijas Hendersones pamatvajadzību teoriju bakalaura darba izvēlētajai tēmai, izstrādāt pētījuma instrumentus – intervijas jautājumus un pētījuma protokolu, veikt 10 neiroloģijas māsu intervēšanu, apkopt un analizēt iegūtos rezultātus izmantojot satura aprakstu un kontentanalīzi un izdarīt secinājumus, balstoties uz iegūtajiem rezultātiem. Pētījuma jautājums: Kādi ir svarīgākie aprūpes aspekti pacientiem pēc cerebrālas transitoras išēmiskas lēkmes? Tika secināts, ka pacientu aprūpe pēc TIL ir komandas darbs un akūtajā fāzē visi aprūpes pasākumi koncentrējas uz pacienta vajadzībām un turpmāko komplikāciju novēršanu. Visintensīvākā pacientu aprūpe ir pirmajā diennaktī pēc TIL, kad māsa nodrošina dinamisku un nepārtrauktu pacientu aprūpi. Kā svarīgākos aprūpes procesa aspektus māsas norādīja individuālu pieeju, nepārtrauktu pacienta novērošanu, vitālo rādītāju kontroli, psihoemocionālo aprūpes nodrošināšanu un pacientu un tuvinieku izglītošanu.

Cerebral transient ischemic attack (TIA) is a sudden localized episode of dysfunction of the brain that has a vascular cause and lasts no less than 24 hours. In the case of TIA, blood supply is rapidly recovering, and brain disorders gradually disappear. The risk of stroke in the first week is 17%, in the first three months after the TIA is 10%, but the combined (TIA + CI) death risk reaches 25% at the same time, indicating that the risk is in the first three months after suffering a TIA. The role of a neurology nurse after the TIA is to assess the health status of patients, planning and taking care, and educating patients. Nurse provides planned and uninterrupted care according to the needs of each patient. Based on the topicality and experience of the above topic, the topic of the Bachelor's Thesis was "Care aspects of patients after cerebral transient ischemic attack ". The method of qualitative research was applied in the Bachelor's thesis. The aim of the study was to find out the most important aspects of care in patients after cerebral transient ischemic attack. In order to achieve the above goal, the following research objectives were put forward: collect and analyze the literature on patient care after cerebral transient ischemic attack, to apply Virginia Henderson's basic need for the topic chosen for the Bachelor's paper, to develop research tools - interview questions and research protocol, to conduct 10 neurological nursing interviews, to maintain and analyze the obtained results using the content descriptive and content analysis and draw conclusions based on the obtained results. Question of the research: What are the main aspects of care for patients after cerebral transient ischemic attack? It was concluded that patient care after TIA is a team work and in the acute phase all care measures focus on the needs of the patient and the prevention of future complications. The most intensive patient care is on the first day after TIA when the nurse provides a dynamic and uninterrupted patient care. As the most important aspects of the care process, nurses pointed to an individual approach, continuous monitoring and monitoring vital indicators, psycho-emotional care and education of patients and relatives.
Care Aspects of Patients After Cerebral Transient Ischemic Attack
Keywords: Medicīna; transitora išēmiska lēkme; aprūpes aspekti; psihoemocionālā aprūpe; transient ischemic attack; aspects of care