Mediju loma māju priekšstatu veidošanā Latvijā - Zariņa, Austra (Latvijas Universitāte, 2010)
Māju priekšstati ir ļoti būtiski indivīda piederības sajūtas veidotāji, kas nosaka tā atrašanās vietu laikā un telpā un tā attiecības ar apkārtējo vidi, jo šo jēdzienu veido konkrēta dzīves vieta, emocionālās kopienas, nacionālā un etniskā piederība, kultūras tradīcijas un ideoloģija. Mēdiji ir vieni no faktoriem, kas ietekmē mājas priekšstatu veidošanu un pārdefinēšanu. Visbūtiskāk to loma ir novērojama nacionālās piederības nozīmes mainīšanā. Kā liecina pētījuma rezultāti, tad mediji ar savu negatīvo komunikāciju, radot Latvijas ekonomiskās nākotnes drūmo diskursu, veicina negatīvu attieksmi pret Latviju. Zaudējot Latvijas nozīmi māju jēdzienā, cilvēkiem ir daudz vieglāk izšķirties par māju pamešanu emigrējot. Tāpēc valdībai būtu jāizstrādā stratēģijas, kas veicinātu nacionālo apziņu, lai mazinātu mediju efektus uz auditoriju un izvairītos no nacionālās kopienas sabrukšanas.

The notions of home are very important in creating the individual's sense of belonging, dictating the position of the individual in space and time, as well as the relations with the environment, since this notion is composed of a specific place of residence, emotional communities, national and ethnic affiliation, cultural traditions and ideology. Media is one of the factors that influences the shaping and redefining of the notions of home. Most significantly, their role is seen when the meaning of national belonging changes. As per the results of the research, media with their negative communication, creating the gloomy discourse of economical future of Latvia, fosters negative attitude towards Latvia. Losing the importance of Latvia in their notion of home, people decide to emigrate much easier. This is why the government should work on strategies fostering sense of nationality to diminish the effect of media on the audience and evade the breakdown of national community.
Role of media in constructing the perception of home
Keywords: Komunikācijas zinātne