Sociālās uzticēšanās saistība ar politiskās līdzdalības veidiem - Gailītis, Linards (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba “Sociālās uzticēšanās saistība ar politiskās līdzdalības veidiem” mērķis ir noskaidrot, kā sociālās uzticēšanās ietekmē politiskās līdzdalības veidu aktivitāti. Pētījuma uzdevumos ir: 1) izvirzīt viena izvēlēta autora politiskās līdzdalības definīciju; 2) noskaidrot, kādos politiskos līdzdalības veidos piedalās Latvijas iedzīvotāji; 3) noskaidrot Latvijas sociālās uzticēšanās rādītājus; 4) noteikt un salīdzināt atšķirības starp sociālās uzticēšanās un politiskās līdzdalības veidu aktivitāti. Darba teorētiskajā ietvara veidošanā tika izmantota Roberta Patnama sociālā kapitāla teorija. Bakalaura darbā tika izmantota ESS ievāktie dati par Eiropas valstīm. Bakalaura darbā tika noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotāju, sociālās uzticēšanās veido saistības ar tradicionālās politiskās līdzdalības veidu aktivitāti, bet neietekmē netradicionālās politiskās līdzdalības veidus. Latvijas situācija sociālās uzticēšanās rādītājos un politiskās līdzdalības aktivitātē nebija būtiski savādāka par citām Austrumeiropas valstīm, kas iekļautas ESS pētījumā, izņemot Bulgārijas un Polijas situācija.

The aim of the bachelor's thesis “Relationship between social trust and forms of political participation” is to find out how social trust affects the activity of forms of political participation. The tasks of the research are: 1) to propose the definition of political participation of one selected author; 2) to find out in which forms of political participation the residents of Latvia participate; 3) to find out the indicators of Latvia's social trust; 4) to identify and compare the differences between the types of activity of social trust and political participation. Robert Putnam's theory of social capital was used in the development of the theoretical framework of the work. The data collected in the ESS on European countries were used in the bachelor's thesis. The bachelor's thesis revealed that the social trust of the Latvian population forms connections with the activity of traditional forms of political participation, but does not affect the forms of non-traditional political participation. The situation in Latvia in terms of social trust and political participation was not significantly different from that in other Eastern European countries included in the ESS study, with the exception of Bulgaria and Poland.
Relation between social trust and types of political participation
Keywords: Socioloģija; sociālā uzticēšanās; politiskā līdzdalība; tradicionālā politiskā līdzdaība; netradicionālā politiskā līdzdalība