Pēdējo parlamenta vēlēšanu retorika Spānijā - Dzene, Evija (Latvijas Universitāte, 2016)
Darbs ir veltīts 2015. gada Spānijas parlamenta priekšvēlēšanu kampaņas retorikas analīzei politiskajā diskursā. Darba mērķis ir apkopot svarīgāko informāciju, kas saistīta ar retoriku un diskursu, kā arī analizēt galveno politisko partiju līderu diskursu retoriku pēdējās parlamenta vēlēšanās Spānijā, koncentrējoties uz tādām retorikas daļām kā dispositio un elocutio. Galvenie darba uzdevumi ir: izpētīt retorikas būtību un tās sastāvdaļas; izpētīt diskursa būtību, tajā skaitā arī politiskā diskursa galvenās iezīmes; apkopot svarīgākos faktus, kas saistīti ar 2015. gada parlamenta vēlēšanām Spānijā un vadošajām politiskajām partijām; pievēršot uzmanību politiķu runu retorikas galvenajām iezīmēm gan rakstiskajā, gan mutiskajā politiskajā diskursā. Analizējot darba rezultātus, tiek secināts, ka politiķi, veidojot savu priekšvēlēšanu kampaņas diskursu, seko klasiskās retorikas struktūrai, un, lai gan, politiķu runu diskurss un tajā izmantoto retorisko figūru pielietojums atšķiras, dažas no tām īpaši izceļās, jo tiek izmantotas ļoti bieži.

This work is dedicated to the analysis of the rhetoric of the political discourse in the pre-electoral campaign of the parliamentary elections of 2015 in Spain. The objective of the work is to summarize the most important information about the rhetoric and the discourse, and analyze the rhetoric of the political discourse of the last parliamentary elections in Spain, by concentrating on the part of dispositio and to the part of elocutio. The main tasks of the work are: present the concept of rhetoric and the parts of the rhetoric; present the concept of discourse, including the presentation of the political discourse; expose the facts about the Parliamentary Elections in 2015 and the main political parties; discover the essential characteristics of the rhetoric of the written and oral political discourse. The main conclusions demonstrate that the politicians follow the classic structure of rhetoric when constructing their speech, and although they use different figures to enrich the speech, some rhetorical figures stand out between others because they are used frequently.
Rhetoric of the Last Parliamentary Elections in Spain
Keywords: Valodniecība; retorika; retoriskās figūras; diskurss; politiskais diskurss; 2015. gada parlamenta vēlēšanas