Aiviekstes un Ventas hidroloģisko parametru izmaiņas - Puikevics, Uga (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura tēma ir ,,Aiviekstes un Ventas hidroloģisko parametru izmaiņas”. Darba mērķis ir izpētīt Aiviekstes un Ventas hidroloģiskā režīma (caurplūdums, ūdenslīmenis, ledus biezums, ūdens temperatūra pie virsmas) izmaiņas, nosakot kopīgās un atšķirīgās iezīmes, kā arī noskaidrot to potenciālo ietekmi uz dabas sistēmām. Darba tēma ir aktuāla, jo cilvēku saimnieciskās darbības un paātrināto klimata pārmaiņu ietekmē, upju hidroloģiskais režīms mainās. Šīs izmaiņas var nelabvēlīgi ietekmēt gan dažādas tautsaimniecības nozares, gan no hidroloģiskā režīma atkarīgās dabas sistēmas un to daudzveidību. Darba teorētiskā pamatojuma daļā tika apkopota informācija par upju hidroloģisko režīmu, to ietekmējošajiem faktoriem, Latvijas upju hidroloģiskā režīma periodiem un palieņu applūšanas ekoloģisko nozīmi. Pētījumā ir izmantoti dati no hidroloģisko novērojumu stacijām Lubāna un Kuldīga, lai varētu salīdzināt izmaiņas Aiviekstē un Ventā. Sakarības datos tika analizētas ar Mann – Kandall testu. Vairākās no šīm sakarībām tika novērota statistiski nozīmīga izmaiņu tendence.

The title of bachelor thesis is ,,The changes of hydrological parameters at Aiviekste and Venta rivers”. The goal of the bachelor thesis is to research hydrological parameter (flow rate, water level, ice thickness, water surface temperature) changes in Aiviekste and Venta rivers, determine similar and diffrent features and potential effects on nature systems. The topic of this thesis is relevant, because due to human economic activities and accelerated climate change, the hydrological regime of rivers is changing. These changes can negatively impact various sectors of economy and the natural systems who depend on specific hydrological regime. In bachelor’s theoretical chapter information is gathered about river hydrological regime, it’s influencing factors, the periods of Latvian river hydrological regime and ecological significance of floodplain flooding. The study uses data from hydrological observation stations Lubāna and Kuldīga to compare changes in rivers Aiviekste and Venta. This data was analyzed using Mann – Kandall test. A statistically significant trend of change was observed in several aspects.
Changes in hydrological parameters of Aivieskte and Venta rivers
Keywords: Vides zinātne; hidroloģiskais režīms; paātrinātā klimata maiņa; ledus parādības; Aiviekste; Venta