Vizuāli semantisko tehnoloģiju rīki - Ovčiņņikova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbā izstrādātas oriģinālas metodes, kas ļauj vizuālus uz paplašinātām UML veida grafu diagrammām balstītus rīkus izmantot praktisku ontoloģiju un semantisko datu vaicājumu veidošanai un attēlošanai. OWL ontoloģiju vizuālas modelēšanas jomā izveidoti līdzekļi konkrētam lietojumam specifiskas notācijas uzdošanai un izmantošanai, tādi ka: mehānisms lietotāja definētu notāciju uzdošanai, ontoloģiju vizualizācijas parametru ietvars, ontoloģiju eksporta modulis un uz gramatikām balstīta priekšāteikšanas metode. Darbā piedāvāts risinājums vizuālai bagātīgu datu vaicājumu veidošanai pār RDF datubāzēm, un to translēšanai uz tekstuālu SPARQL valodu, kurā pierakstītie vaicājumi var tikt tieši izpildīti pār RDF datu bāzēm. Atslēgvārdi: OWL, OWLGrEd, teksta priekšāteicējs, domēnspecifiska ontoloģiju attēlošana, SPARQL, vizuāli vaicājumi, ViziQuer

The doctoral thesis develops original methods that allow visual tools that are based on extended UML-style graph diagrams to be used for creating and visualising practical ontologies and semantic data queries. In the field of visual modeling of OWL ontologies, tools have been developed for creating modeling notations specific to particular applications, such as a mechanism for creating user-defined notations, a framework for ontology visualisation parameters, an ontology export module and a grammar-based auto-completion method. The doctoral thesis presents a solution for the visual formulation of rich data queries over RDF databases, and their translation into the standard textual SPARQL query language. Keywords: OWL, OWLGrEd, text auto-completion, Domain-Specific Ontology Representation, SPARQL, Visual Queries, ViziQuer.
Promocijas darbs
Keywords: Datorzinātnes; Programmēšanas valodas un sistēmas; Computer Science; Programming languages ​​and systems