Akmeņu krāvumu kapulauki Latvijas teritorijā agrajā un vidējā dzelzs laikmetā - Lūsiņa, Baiba (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs apkopo informācija par Baltijas somu veidotajiem akmeņu krāvumu kapulaukiem Latvijas teritorijā. Darbā tiek apkopota kapulauku izpētes vēsture un hipotēzes, kas saistītas ar akmeņu krāvumu kapulaukiem un to veidotājiem Latvijas teritorijā. Tiek izveidota Latvijas teritorijā veidoto akmeņu krāvumu kapulauku izplatītāko senlietu un kapulauku uzbūves analīze. Darba beigās tiek veikts secinājums par to, vai balstoties uz pašreiz pieejamo materiālu, iespējams noteikt, kādi bijuši Baltijas somu ienākšanas ceļi Latvijas teritorijā un vai te veidojusies viena vienota vai divas atsevišķas Baltijas somu grupas.

The thesis summarises information about Baltic Finn tarand graves in the territory of Latvia. It summarises the history and hypotheses of burial grounds, which are related to tarand graves and their makers in the territory of Latvia. An analysis of the most frequent burial goods and tarand grave construction form is made. The conclusive part of the thesis contains the information, whether there is a possibility to determine: what were the routes of immigration of Baltic Finns into the territory of Latvia; whether there was a development of a united or separate group of Baltic Finns.
Tarand graves in the territory of Latvia in the early and middle iron ages
Keywords: Vēsture; Akmeņu krāvumu kapulauki; Agrais dzelzs laikmets; Vidējais dzelzs laikmets; Senkapi