Lietotāja saskarņu īpašību testēšana vecāka gadagājuma lietotāju grupai - Jākobsons, Gustavs Jānis (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba mērķis ir iepazītes ar vecāka gadagājuma personu lietotāju saskarņu uztveres likumsakarībām un problēmām, kas iespējams ir saistītas ar šīs grupas procentuāli mazo lietotāju daudzumu interneta vidē. Šajā darbā tiks aplūkotas saskarņu krāsu un formas ietekme uz vecāka gadagājuma lietotājiem. Darbā tiek paredzēts izstrādāt aptauju, testējot lietotāja saskarņu komponentes un mainot to īpašības, un aplūkot teoriju par to, kas līdz šim ir zināms par konkrēto tēmu. Darba beigās būs secināts kādas likumsakarības veidojās no iegūtajiem testiem un balstoties uz apskatīto teoriju. Tiks noskaidrots, kā saskarnes var tikt uzlabotas, lai tās varētu būt lietojamākas vecāka gadagājuma lietotājiem.

The aim of the bachelor's thesis is to understand the regularities and problems of elderly people’s perception on user interfaces which is the probable reason why there is such a scarce percentage of senior users in the Internet environment. This paper will look at the effects of interface colors and shapes on elderly users. The purpose of this paper is to develop a survey by testing the components of user interfaces and changing their properties, and to look at the theory of what is known about this particular topic so far. At the end of the work it will be concluded what regularities were formed from the obtained tests and researched theory. It will be explored how the interfaces can be improved to make them more user-friendly for elderly users.
Testing of user interface properties by a group of elderly users
Keywords: Datorzinātne; piekļūstamība; lietojamība; seniori; saskarne; testēšana