Magnētiskās rezonanses attēlu kvalitātes izvērtēšana temporomandibulāro locītavu izmeklējumos pacientiem ar juvenilu idiopātisko artrītu - Starce, Sintija (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma “Magnētiskās rezonanses attēlu kvalitātes izvērtēšana temporomandibulāro locītavu izmeklējumos pacientiem ar juvenilo idiopātisko artrītu”. Tēmas aktualitāte balstās uz to, ka magnētiskās rezonanses izmeklējums ar kontrastvielas ievadi ir kā zelta standarts, lai izmeklētu žokļa locītavas, pacientiem ar šo locītavu iekaisīgām slimībām. Lielai daļai juvenila idiopātiska artrīta pacientu, iekaisums skar šīs locītavas, taču norise var būt asimptomātiska vai ar minimāliem simptomiem, radot izteiktu locītavas bojājumu. Darba mērķis ir izvērtēt magnētiskās rezonanses temporomandibulāro locītavu izmeklējumu attēlu kvalitāti. Pētniecības uzdevumi ir, balstoties uz literatūras un citiem informācijas avotiem, analizēt magnētiskās rezonanses iekārtas pamatdarbību, pamata sekvences, kuras izmanto temporomandibulāro locītavu izmeklējumos, apkopot informāciju par temporomandibulāro locītavu normālo un radioloģisko anatomiju, juvenilo idiopātisko artrītu un tā ietekmi uz temporomandibulārajām locītavām, analizēt un apkopot informāciju par magnētiskās rezonanses izmeklējumu attēlu kvalitātes kritērijiem. Balsoties uz teorētisko daļu, veikt pētījumu, izstrādāt secinājumus un sniegt ieteikumus. Pētniecības instruments - protokols ar kritērijiem tabulas veidā. Darbā izmantota teorētiskā literatūras analīze un retrospektīvā kvalitatīvā pētījuma metode. Bakalaura darbā analizēti un izmantoti 27 literatūras un interneta avoti angļu valodā. Bakalaura darba beigās tika secināts, ka visvairāk izmeklējumu attēlu kvalitāti samazina kustību artefakti, magnētiskās jutības artefakti traucē izvērtēt locītavas struktūras T2 SPIR sekvencē un, lai labāk vizualizētu locītavas disku, izmeklējuma protokolam varētu pievienot protonu densitātes sekvenci.

Bachelor thesis - Image quality evaluation in magnetic resonance imaging of temporomandibular joint examination of patients with juvenile idiopathic arthritis. Topicality of thesis are based on that magnetic resonance imaging enhanced with gadolinium is currently the gold standard to evaluate temporomandibular joints in patients with inflammatory diseases in these joints. Many patients of juvenile idiopathic arthritis has inflammation in these joints, but the prevalence is asymptomatic or with minimal symptoms, while there`s great damage in the joint. The aim is to evaluate image quality of magnetic resonance imaging temporomandibular joint examination. Research objectives are – based on literature and other sources of information, analyze magnetic resonance imaging equipment core, base sequences, which are used in TMJ examinations, summarize information of TMJ normal and radiology anatomy, juvenile idiopathic arthritis and its effect on TMJ, summarize information of magnetic resonance imaging examination image equality criteria. Based on theoretical part, do research, draw conclusions and provide suggestions. Research tool – protocol with criteria (table). The author used theoretical literature analyze and a retrospective qualitative research method. At the end of the work it was concluded that mainly the motion artefacts decreases the quality of an examination image, magnetic susceptibility artefacts interfere to evaluate joint structures in T2 SPIR sequence and, to get a better visualization of articular disk, the proton density sequence may be added to the examination protocol.
Image quality evaluation in magnetic resonance imaging of temporomandibular joint examination of patients with juvenile idiopathic artritis
Keywords: Medicīna; Magnētiskā rezonanse; Temporomandibulārā locītava; Juvenils idiopātisks artrīts; Izmeklējuma attēlu kvalitāte