Cukura atkarība un tās saistība ar trauksmi - Isajeva, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2025)
Mūsdienu sabiedrībā trauksme un stress kļūst arvien izplatītāks. Ņemot vērā pieaugošo cukura patēriņu sabiedrībā, pētījuma mērķis bija noskaidrot saistību starp trauksmes līmeni un cukura/saldumu patēriņu. Pētījumā respondenti bija sadalīti četrās grupās, atbilstoši trauksmes līmenim. Katrai grupai bija aprēķināts vidējais cukura patēriņa indekss un analizēta saistība ar trauksmi. Rezultāti atklāja vāju pozitīvu korelāciju (r = 0,27) - cilvēki ar paaugstinātu trauksmi patērē vairāk cukuru. Vislielākais indekss bija respondentiem ar vieglu un mērenu trauksmi. Farmaceiti norāda, ka pieprasījums pēc prettrauksmes medikamentiem pieaug, taču zināšanas par cukura ietekmi uz trauksmi ir ierobežotas. Tomēr 74% atzīst, ka pārmērīgs cukura patēriņš var veicināt trauksmi. Rezultāti uzsver nepieciešamību pēc sabiedrības un veselības aprūpes izglītošanas.

Anxiety and stress are becoming increasingly common nowadays. Also increasing sugar consumption in society, the aim of the study was to determine the relationship between anxiety levels and sugar/sweets consumption. The study divided respondents into four groups according to their anxiety levels. The average sugar consumption index was calculated for each group and the relationship with anxiety was analyzed. The results revealed a weak positive correlation (r = 0.27) - people with increased anxiety consume more sugar. The highest index was for respondents with mild and moderate anxiety. Pharmacists indicate that the demand for anti-anxiety medications is increasing, but knowledge about the effects of sugar on anxiety is limited. However, 74% admit that high sugar consumption can contribute anxiety. The results showed the need for public and healthcare education.
Sugar addiction and its connection with anxiety
Keywords: Farmācija; trauksme; cukura patēriņš; cukura atkarība; sabiedrības veselība; garīga veselība