Kriminālprocesuālā aizturēšana, tās reglamentācija un problēmas - Sergejeva, Daira (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā “Kriminālprocesuālā aizturēšana, tās būtība un problēmas” galvenokārt tiek pētīts kriminālprocesuālās aizturēšanas institūta pašreizējais regulējums Kriminālprocesa likumā un ar to saistītās problēmas praksē, kas izriet no nepilnīgā normatīvā regulējuma un nepareizas šī institūta izpratnes. Kriminālprocesa likumā ir ietveri dažādi kriminālprocesuālās aizturēšanas veidi, kas nav skaidri viens no otra nošķirti, līdz ar ko, aizturēšanas piemērošana praksē, noved pie prettiesiskas personas brīvības atņemšanas. Darba rezultātā tiek secināts, ka nepieciešams veikt grozījumus Kriminālprocesa likumā nosakot stingrāku kārtību aizturēšanas piemērošanai, kā arī izdalot atsevišķi gadījumus, kad ar aizturēšanu tiek iegūts aizturētā statuss kriminālprocesā.

The Master's Paper “Criminal procedural detention, its nature and issues” mostly studies the current regulation of the establishment of the criminal procedural detention in the Criminal Procedure Law and issues related to that in practice, arising from incomplete normative regulation and incorrect understanding of the establishment. The Criminal Procedure Law includes various types of criminal procedural detention, which are not clearly separated from each other, therefore application of the detention in practice results in unlawful deprivation of liberty of a person. A conclusion is made as a result of the paper that it is necessary to make amendments to the Criminal Procedure Law, determining more strict procedure for application of detention, as well as separating cases, when the status of a detainee is acquired in the criminal proceeding through detention.
Criminal procedural detention,its nature and issues
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocesuālā aizturēšana; aizturētā statuss; aizturēšanas termiņi; procesuālie piespiedu līdzekļi; kriminālprocess