Trešā persona – tiesības izstāties un saņemt tiesāšanās izdevumus civilprocesā - Koha, Samanta (Latvijas Universitāte, 2023)
Latvijas Republikas Satversmes 92.pants paredz ikvienas personas tiesības uz taisnīgu tiesu un atbilstīgu atlīdzinājumu par nodarīto kaitējumu. Spēkā esošajā tiesiskajā situācijā Latvijas Republikas Civilprocesa likums paredz trešās personas bez patstāvīgiem prasījumiem iestāšanās termiņu civillietā, taču, vai šāds termiņš būtu uzskatams par pietiekamu? Tāpat spēkā esošai regulējums neparedz trešajām personām bez patstāvīgiem prasījumiem tiesības uz tiesāšanās izdevumus atlīdzību, bet, vai tam tā ir jābūt un vai šos izdevumus nevar samazināt? Bakalaura darbā “Trešā persona - tiesības izstāties un saņemt tiesāšanās izdevumus civilprocesā” tiek sniegta atbilde uz iepriekš uzdotajiem jautājumiem analizējot trešo personu bez patstāvīgiem prasījumiem iestāšanās termiņu civillietā, tiesībām saņemt tiesāšanās izdevumus, tiesībām izstāties no civillietas zaudējot interesi, kā arī piedāvā priekšlikumus normatīvā regulējuma pilnveidošanai.

Article 92 of the Constitution of the Republic of Latvia provides for the right of every person to a fair trial and commensurate compensation for the damage caused. In the current legal situation, Civil Procedure Law of the Republic of Latvia provides for a time limit for the intervention of a third party without independent claims in civil proceedings, but should such a time limit be considered sufficient? Similarly, the current legislation does not provide for the right of third parties without independent claims to reimbursement of legal costs, but should it be so and such costs cannot be reduced? The bachelor's thesis “A third person - right to withdraw and receive legal expenses in civil proceedings” provides an answer to the above-mentioned questions by analysing the time limit for the intervention of third parties without independent claims in civil proceedings, the right to reimbursement of legal costs, the right to withdraw from a civil proceeding upon losing interest, and offers proposals for improvement of the regulatory framework.
A third person - right to withdraw and receive legal expenses in civil proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; civilprocess; trešā persona bez patstāvīgiem prasījumiem; tiesāšanās izdevumu atlīdzināšana; tiesības izstāties no civilprocesa