Pašvadības mācības veicināšana vēstures stundās 7. klasēm - Purviņš, Agris (Latvijas Universitāte, 2023)
Mūsdienās, kad strauji mainās pasaule skolu uzdevums ir sagatavot jaunieti dzīvei, kurā valda konkurence un straujas pārmaiņas. Iespējams skolu beigušajam jaunietim dzīvē nāksies kardināli un vairākkārtīgi mainīt ne tikai amatus, bet arī profesijas. Lai to spētu, jaunietim ir jāiegūst prasmes spēt pašvadīti mācīties visā savā dzīves garumā. Jaunieši, kuri būs atbilstoši motivēti un apbruņoti ar prasmēm mācīties būs labāk sagatavoti dzīves izaicinājumiem. Lai to spētu veikt skolām ir jāiztenko kompetenču izglītības reformu. Skolu veiksmju atslēga ir spēja skolēnam iemācīt prasmes, kā viņš savas zināšanas visefektīvākajā veidā spēs pielietot savā pieaugušajā dzīvē. Autors Agra Purviņa izstrādātais darbs ir pētījums par tēmu “Pašvadītas mācības veicināšana vēstures stundās 7. klasēm”. Pētījuma mērķis ir analizēt pašvadītu mācību veicināšanas pedagoģiskās iespējas vēstures stundās 7.klasei. Pētījuma ir atspoguļotas pedagoģiskās un psiholoģiskās atziņas par kompetenču izglītību, kas paredz attīstīt skolēnos pašvadītas mācīšanās prasmes. Pētījumā empīriskajā daļa tiek analizēta autora pedagoģiskie novērojumi, skolēnu un viņu vecāku aptaujas par mērķa izpratni, emocionālo vidi klasē un 7.klases mācību stundu, kuras modelis ir paņemts no paraugprogrammas “Skola 2030” Latvijas un pasaules vēsture. 7.3. Antīkās pasaules sasniegumi ieteiktā mācību uzdevuma “darbs pieturās”. Empīriskajā daļā ir apkopoti priekšlikumi un secinājumi, kas balstās uz autora atziņām. Pētījumā kopējais lapušu skaits ir 30. Ievietoti 16 attēli un viena tabula. Kopējais bibliogrāfisko vienību skaits – 17.

Nowadays, when the world is changing rapidly, the task of schools is to prepare a young person for a life of competition and rapid change. Perhaps a young person who graduated from school will have to change not only radically and repeatedly positions, but also professions several times. To be able to do this, a young person must acquire the skills to be able to self-guided learning throughout his life. Young people who are adequately motivated and equipped with learning skills will be better prepared for life's challenges. To be able to do this, schools need to undergo a competency education reform. The key to school success is the ability to teach the student the skills of how he will be able to apply his knowledge in the most effective way in his adult life. The work developed by the author Agra Purviņš is a study on the topic "Promotion of self-directed learning in history lessons for 7th grades". The purpose of the study is to analyze the pedagogical possibilities of promoting self-directed learning in history lessons for grade 7. The study reflects pedagogical and psychological insights into competence education, which involves the development of self-directed learning skills in students. The empirical part of the study analyzes the author's pedagogical observations, surveys of students and their parents on the understanding of the goal, the emotional environment in the classroom and the lesson of the 7th grade, the model of which is taken from the model program "Skola 2030" Latvian and world history. 7.3. Achievements of the antique world in the recommended study task "work at a stop". The empirical part summarizes proposals and conclusions based on the author's insights. The total number of pages in the study is 30. Inserted 16 images and one table. Total number of bibliographic units – 17
Promotion of Self-Directed Learning in History Lessons for 7th Grades
Keywords: Izglītības zinātnes; Pašvadītas mācības; kognitīvās spējas; atgriezeniskā saite; pašnovērtējums