Dižkoku nozīme bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā Kurmāles un Īvandes pagastos - Freimane, Inese (Latvijas Universitāte, 2011)
Darba mērķis ir izpētīt dižkoku izplatību Kuldīgas novada Kurmāles un Īvandes pagastos, kā arī veikt bioloģiskās daudzveidības uz tiem, izplatības noteikšanu. Darba ietvaros ir izpētīts dižkoku blīvums atkarībā no zemes lietošanas veida ap tiem, tos apdraudošie faktori, un ieteicamās darbības to aizsardzībai. Lauka darbos ir apsekoti abi pagasti, ievāktas ziņas par tur sastopamajiem dižkokiem un ievākti bioloģiskās daudzveidības paraugi no dižkokiem. Darbs sastāv no četrām galvenajām nodaļām. Pirmā nodaļā ir literatūras apskats par dižkoku izpētes vēsturi, to nozīmību un zināmākajiem dižkoku apzināšanas speciālistiem. Otrā nodaļa ir pētījuma materiālu un metožu apraksts. Trešajā nodaļā ir pētāmo teritoriju raksturojums. Ceturto nodaļu veido pētījuma rezultāti un diskusija. Atslēgas vārdi : Kurmāles pagasts, Īvandes pagasts, dižkoku apsekošana, dabas aizsardzība, bioloģiskā daudzveidība.

The goal of this work is to investigate secular tree’s distribution in Kurmales and Ivandes parish and determine the distribution of biodiversity on them. Within this work will be investigated density of secular trees depending on usage type of land, factors that threat them and recommended activity for their protection. During the outside work will be surveyed both parishes and obtain information about secular trees found in this territory and collected samples of biological biological diversity on trees. Work includes four major chapters. The first chapter is review of literature. Second chapter is description of used materials and methods. The third chapter is description about territories that I study. Last chapter describes the results of the study and discussion. Key words: Kurmales parish, Ivandes parish, survey of secular trees, nature protection, biodiversity.
Importance of secular trees in maintenence of biodiversity in Kurmale and Īvande parish
Keywords: Vides zinātne