Krūts vēža riski un profilakses iespējas - Rogozova, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma “ Krūts vēža riski un profilakses iespējas”. Tēmas aktualitāti pamato Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā izvietotie statistikas dati, kuri parāda, ka onkoloģija ir otrs biežākais mirstības cēlonis Latvijā pēdējos gados. Onkoloģisko saslimšanu vidū krūts vēzis ir pirmais mirstības cēlonis sieviešu vidū 2017.gadā Latvijā, kas sastādīja 426 nāves. 2017.gada beigās 13 356 sieviešu atradās uzskaitē ar krūts vēža diagnozi, savukārt diagnoze - ļaundabīgs krūts audzējs - 2017.gadā pirmoreiz tika uzstādīta 1133 sievietēm. Neskatoties uz to, ka jau kopš 2011.gada, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca kopā ar Latvijas krūts slimību asociāciju un Latvijas Onkologu asociāciju organizētās kampaņas “Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu” laikā katru gadu tiek atkārtoti un atkārtoti aktualizēta sieviešu veselība, īpaši krūts veselība, aicinot veikt regulāras pārbaudes, tomēr joprojām ir daudz sieviešu, kurām krūts vēzis tiek atklāts novēloti. Darba mērķis ir izpētīt krūts vēža riskus un profilakses iespējas sievietēm. Pētījuma uzdevumi ir analizēt literatūru par krūts vēzi, tā riska faktoriem un profilakses iespējām. Analizēt Nolas Penderes māszinību teoriju. Izstrādāt aptaujas anketu un veikt aptauju sievietēm. Apkopot un analizēt iegūtos rezultātus, veikt secinājumus. Pētījuma gaitā tika iegūta atbilde uz izvirzīto pētījuma jautājumu kādi ir krūts vēža riski un profilakses iespējas sievietēm. Pētniecības metode ir kvantitatīva, neeksperimentāla šķērsgriezuma pētniecības metode. Pētījumā izmantota autores veidota anketa, iekļaujot tajā 19 slēgta tipa jautājums un divus atvērtos jautājumus. Iegūtie dati tika apstrādāti, izmantojot datorprogrammas Microsoft Office Excel un Word. Pētījumā par krūts vēža riskiem un profilaksi sievietēm tika aptaujātas 100 respondentes vecumā no 18 līdz 64 gadiem. Vērtējot iegūtos rezultātus kopumā, tika secināts, ka lielākā daļa aptaujāto sieviešu atzīst, ka ir nepietiekamas, jeb nespēj novērtēt savas zināšanas par krūts veselību, kā arī vairāk par pusi atzīst, ka sabiedrība kopumā nav pietiekami informēta par krūts veselību. Un kā vienu no būtiskiem rādītajiem, kas iegūts pētījumā, var atzīmēt, ka sievietes novēloti griežas pēc palīdzības pie mediķiem, tikai tad, kad ir skaidri redzamas slimības pazīmes un tas ir viens no galvenajiem mirstības augsto rādītāju iemesliem. Iegūtie pētījuma rezultāti var liecināt, ka sievietēm nav pilnīgas izpratnes par krūts veselību kopumā. Atslēgas vārdi: krūts vēzis, krūts vēža riski, krūts vēža profilakses iespējas.

Bachelor thesis: "Breast cancer risks and prevention possibilities". The actuality of the topic is justified by the statistical data available on the website of the Centre for Disease Prevention and Control, which show that oncology is the second most frequent cause of death in Latvia in recent years. Among oncological diseases, breast cancer was the number one cause of death among women in Latvia in 2017, accounting for 426 deaths. At the end of 2017, 13 356 women were registered with a diagnosis of breast cancer, while malignant breast tumours were diagnosed for the first time in 1 133 women in 2017. Despite the fact that since 2011, Riga East Clinical University Hospital, together with the Latvian Breast Diseases Association and the Latvian Oncologists' Association, has been raising awareness about women's health, especially breast health, by calling for regular check-ups, there are still many women who are diagnosed with breast cancer late. The aim of this thesis is to explore breast cancer risks and prevention options for women. The objectives of the study are to analyse the literature on breast cancer, its risk factors and prevention options. To analyse Nola Pender's nursing theory. To elaborate a questionnaire and conduct a survey among women. To summarise and analyse the results and draw conclusions. The thesis answered the research question: what are the risks and prevention options for breast cancer among women? The research method is a quantitative, non-experimental cross-sectional research method. The thesis used a questionnaire designed by the author, including 19 closed-ended questions and two open-ended questions. The data were processed using Microsoft Office Excel and Word. The study included 100 respondents aged between 18 and 64 years who were interviewed about breast cancer risks and prevention in women. Overall, the results showed that the majority of interviewed women admitted to having insufficient or not being able to assess their knowledge about breast health, and more than half of them admitted that the general public is not sufficiently informed about breast health. One of the important indicators from the thesis is that women delay seeking medical help until there are clear signs of disease, which is one of the main reasons for the high mortality rates. The results of the study may indicate that women do not have a full understanding of breast health in general. Keywords: breast cancer, breast cancer risks, breast cancer prevention.
Breast cancer risks and prevention possibilities
Keywords: Medicīna; Krūts vēzis; Krūts vēža riski; Krūts vēža profilakses iespējas; Krūts vēža profilakses iespējas