Juridisko attiecību izbeigšanas regulējuma salīdzinājums civildienestā un darba tiesiskajās attiecībās Latvijā un Baltijas valstīs - Karru, Olga (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbs civildienestā uzskatāms par tādu nodarbošanos, kas ir cilvēka eksistences avots, tādējādi uz to ir attiecināms starptautiskais regulējums sociālā nodrošinājuma jomā. Darba tiesībās vispārēji noteikts, ka darbinieks ir uzskatāms par vājāko darba līguma pusi, tādēļ tam papildus nepieciešama īpaša tiesiskā aizsardzība. Maģistra darba ietvaros tiek pierādīta hipotēze, ka pastāv Latvijas nacionālā tiesību regulējuma pilnveides iespējas darba un civildienesta attiecību izbeigšanas gadījumos nodarbinātā uzvedības dēļ atbilstoši starptautiskajam tiesību regulējumam un Lietuvā un Igaunijā spēkā esošām tiesību normām.

Work in the civil service is considered an occupation that is the source of human existence, therefore it is subject to international regulation in the field of social security. Labor law generally stipulates that the employee is the weaker party to the employment contract, therefore special legal protection is additionally required. Within the framework of the master's thesis it is proven the hypothesis that there are opportunities for improvement of the Latvian national legal framework in cases of termination of employment and civil service relations due to employee’s behavior, in compliance with the regulation of international law and the legal norms in force in Lithuania and Estonia.
Comparison of the regulation of termination of legal relations in the civil service and labor legal relations in Latvia and the Baltic States
Keywords: Tiesību zinātne; sociālā nodrošinājuma joma; uzteikums; civildienesta attiecības; pārbaudes laiks; diskriminācija