Uzņēmumu resursi kā inovācijas ietekmējošais faktors - Baumane-Vītoliņa, Ilona (Latvijas Universitāte, 2011)
UZŅĒMUMU RESURSI KĀ INOVĀCIJAS IETEKMĒJOŠAIS FAKTORS Šī promocijas darba mērķis ir izstādāt metodoloģiju un pēc tās novērtēt dažādu uzņēmumu resursu veidu saistību ar inovāciju ieviešanu un izaugsmi zemo tehnoloģiju nozarēs Latvijā. Darba teorētiskajam pamatojumam ir izmantotas vairākas savstarpēji saistītas teorētiskās koncepcijas, tādas kā uz resursiem balstītā pieeja, sociālā kapitāla teorija un inovāciju teorija. Empīriskajam pētījumam izvēlēti uzņēmumi pārtikas rūpniecības nozarē un viesnīcu sektorā. Pētījuma rezultāti daļēji apstiprina izvirzīto hipotēzi: uzņēmuma speciālajām kompetencēm ir lielākā ietekme uz inovāciju skaitu un uzņēmuma izaugsmes rādītājiem salīdzinājumā ar materiālajiem resursiem. Proti, gan pārtikas rūpniecības uzņēmumu, gan arī viesnīcu izlasē speciālajām kompetencēm ir lielāka ietekme uz inovācijām, tomēr uzņēmumu izaugsmi pārtikas rūpniecības nozarē būtiskāk ietekmē piekļuve materiālajiem resursiem. Atslēgas vārdi: inovācijas, zemo tehnoloģiju nozares, uz resursiem balstītā pieeja

FIRMS’ RESOURCES AS INNOVATION DETERMINING FACTOR IN LOW-TECH INDUSTRIES The aim of this thesis is to elaborate methodology for assessment of an impact of firms’ resources on innovations and growth in low-tech sectors in Latvia. As theoretical background for this study are used such theories as Resource based view, social capital theory and innovation theory. Within empirical study small and medium enterprises from food production industry and hotel sector were analyzed. Results of the study partly confirm hypothesis: firm’s special competences are more significant as determinants of innovations in comparison to material resources. For SMEs in both studied industries special competences are more important for implementation of innovations. However, access to material resources is more related to firms’ growth in food sector than special competences. Key words: innovations, low-technology sectors, Resource Based View
FIRMS’ RESOURCES AS INNOVATION DETERMINING FACTOR IN LOW-TECH INDUSTRIES
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vadībzinātne; Vadība un administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība